Gå til sidens hovedinnhold

Feil i listen over døde

Tallet på antatt omkomne nordmenn etter flomkatastrofen ble onsdag redusert fra 16 til 12. - Differansen skyldes en tastefeil i registreringen, sier helseminister Ansgar Gabrielsen.

Rotet omkring listene over antatt omkomne og savnede nordmenn etter flomkatastrofen fortsetter. På en pressekonferanse i Oslo onsdag opplyste helseminister Ansgar Gabrielsen at det riktige tallet på antatt omkomne er 12, og ikke 16, slik Nye Kripos tidligere har operert med.

- Summen har vært 12 hele tiden. Differansen skyldes en tastefeil i registreringen av de antatt omkomne, sier helseminister Ansgar Gabrielsen til TV 2 Nettavisen.

Må få riktige tall
Ifølge helseministeren påvirker ikke endringene tallet på savnede. Men han kan ikke forklare hva status er for de fire navnene som nå er fjernet fra listen over omkomne. I stedet henviser han til Nye Kripos.

- Jeg er enig i at det er viktig å få så korrekte tall så fort som mulig. Det har det vært hele tiden, men jeg har ikke noe annet enn det jeg har lest opp for dere, sier Gabrielsen til TV 2 Nettavisen.

I bevegelse
Kripos-leder Arne Huuse forklarer de nye tallene med at listen over antatt døde inneholdt flere feil. Minst en person har vært oppført både som omkommet og som savnet. Samtidig har listene over savnede vært i stadig bevegelse. Dermed har overføringer av navn fra listen over antatt døde, til listen over savnede ikke nødvendigvis ført til en økning i antall savnede, fordi andre navn på denne listen har blitt fjernet, sier Huuse.

Han forstår forvirringen som oppsto rundt listene, men kaller saken «en ikke-sak».

-Hvis politiet hadde hatt hånd om dette fra begynnelsen av, ville vi aldri operert med en liste over døde, men med en liste over omkomne som var identifisert, sier han.

- Vi har to lister nå: En savnet-liste som vil bli jevnlig oppdatert, og en liste over omkomne som er identifisert, fortsetter han.

Kremert
Da Kripos overtok listen over antatt døde fra UD, besto listen av 21 navn.

- Vi gikk raskt ut og luket ut de som heller burde stå på savnet-listen. Men vi kunne ikke løfte alle over på denne listen, sier han.

Ifølge Huuse var det ikke mulig å flytte alle over til savnet-listen, fordi to av personene allerede var kremert.

Han utelukker ikke at listen over døde kan inneholde flere feil enn de fire som er oppdaget til nå.

- Vi befinner oss i grenseland for hva som tilfredsstiller kravene for å stå på denne listen, sier han.

Politiet bruker flere kriterier for å bestemme om det foreligger en sikker identifikasjon på en omkommet. Vedkommende kan ha blitt identifisert av pårørende eller venner. Medisinske spor eller funn av papirer og liknende på liket kan også hjelpe til med identifiseringen.

Dette er andre gang listen over antall omkomne nordmenn nedjusteres. Det første tallet var 21 omkomne. Antall savnede nordmenn ble onsdag ettermiddag redusert fra 81 til 80.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar