Feil på brannslokkingsapparat

40.000 har kjøpt apparatene som det er oppdaget feil på.

23.02.09 19:23

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser mandag at det er avdekket feil på enkelte typer brannslokkeapparater som har blitt solgt i det norske markedet de siste to årene.

- Det er solgt ca. 40.000 av disse apparatene i Norge, men det er jo ikke feil på alle. Det er et begrenset antall som det kan være en feil på, men alle må kontrolleres for å se om de har denne feilen, sier overingeniør Bjørn Kristiansen i DSB til Nettavisen.

Apparatene er solgt i hele Europa.

- Det var en produsent som meldte inn til oss før jul om dette her. Disse apparatene er solgt over stort sett hele Europa, så det pågår tilsvarende aksjoner i andre europeiske land, sier Kristiansen.

Foto: noha

Disse har feil
Apparatene som det advares mot er 6, 9 og 12 kg trykkladde pulverslokkere, som er blitt produsert i perioden fra desember 2006 til oktober 2008.

- Feilen gjør at apparatene i noen tilfeller ikke vil fungere som forutsatt. Det er viktig at apparatene blir levert inn for kontroll, skriver direktoratet på sine nettsider.

Følgende apparattyper er berørt:

* Gloria type PD6 GA og PD12GA

* NOHA type P6G og P12G

* Redo (Tempus) type 6 PN og 9 PN

Typebetegnelsen står på apparatets forsideetikett.

Det er omlag 5000 apparater som er solgt til private husholdninger. Kun en liten prosentandel av disse kan være rammet av feil på produktet.

- Falsk trygghet
- Feilen består i at noen av disse apparatene er levert med for lang ventilspindel i utløserhåndtaket. Når sikringspinnen trekkes ut og håndtaket trykkes ned for å utløse apparatet, kan ventilspindelen bøye seg eller sette seg fast slik at apparatet ikke virker, påpeker direktoratet.

De påpeker at produkter til brannslokkeformål, i henhold til brann- og eksplosjonsvernlovens § 26, skal være formålstjenelige og betryggende utført, og skal virke som forutsatt.

- For enkelte av nevnte apparater vil dette ikke være tilfelle. Apparatene i seg selv representerer ingen fare, men apparatene gir falsk trygghet i forhold til å skulle slokke brann, skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ifølge brannstatistikken til DSB, blir ca. 15 prosent av alle brannene slukket ved hjelp av et brannslokkeapparat.

Apparatene, som det nå er oppdaget feil på, har hatt nødvendige godkjenninger for omsetning, men må nå altså tilbakekalles fra markedet.

Eiere av brannslokkeapparatene må levere disse inn for kontroll og eventuell utbedring. Dette vil skje kostnadsfritt, ifølge direktoratet.

Les mer om hvor du skal levere inn apparatene her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.