*Nettavisen* Nyheter.

Feilbehandlet etter gass-glipp

Foto: helse bergen

Portøren på Haukeland sykehus forvekslet to gassflasker. Dermed ble 41 øyepasienter laserbehandlet med feil gass.

01.02.06 07:14

Gassbeholderen som skulle være koblet til laseren inneholder rent nitrogen som skal fortrenge oksygenet i apparatet. Men portøren forvekslet to gassflasker, og koblet i stedet til en gassflaske som inneholdt oksygen i tillegg til 80 prosent nitrogen og litt CO2, skriver Bergens Tidende.

- Vi ble forferdet da vi ble klar over glippen. Det er sånt som ikke skal skje. Det er ikke boller og brød vi jobber med, men mennesker, sier seksjonsleder Tommy Alsaker ved Hospitaldrift Transport, som har ansvaret for portørene ved sykehuset.

Ifølge avdelingsleder Eyvind Rødahl ved øyeavdelingen på Haukeland kunne bruken av feil gass ha ført til at laseren og selve laserstrålen ble mer ustabil, med den følge at behandlingsresultatet ble mer uforutsigbart.

Feilen ble ikke oppdaget før gassbeholderen var tom, to måneder etter at den ble koblet til. Da var 41 pasienter allerede behandlet. Behandlingen ble gjennomført i perioden 1. februar til 21. april i fjor, og alle de 41 pasientene har vært inne til rutinemessig etter kontrol. Så vidt sykehuset har kunnet konstatere, har ingen av pasientene tatt skade av feilbehandlingen.

Haukeland universitetssykehus har endret rutinene sine etter hendelsen, skriver BT.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.