RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feilkoding gir milliardinntekter

Operasjon av lille Moses
Operasjon av lille Moses
Riksrevisjonen har gjennomgått sykehusenes diagnoserutiner, og funnet at feilkoding gir norske sykehus over en milliard i ekstra inntekter.

I et brev til Helsedepartementet skriver Riksrevisjonen at hver fjerde pasientdiagnose ved sykehusene er feilkodet, skriver Dagsavisen.

Deler av inntektene til norske sykehus baserer seg på refusjon etter behandling av pasienter. Ulike diagnoser gir ulik refusjon.

1,3 milliarder
67 prosent av feilkodene gir mer i refusjon enn hva den virkelige diagnosen ville ha gitt.

Totalt sett for 2003 fikk sykehusene 7 prosent mer i refusjon fra staten. Det utgjør 1,3 milliarder kroner som sykehusene har fått for mye.

- Må være feil
Avdelingssjef Just Ebbesen på helsefaglig støtte på Rikshospitalet sier til Dagsavisen at det er hver enkelt lege som koder, og han har vanskelig for å tro at legene bevisst koder feil for å gi sykehuset mer penger.

Ebbesen legger istedenfor skylda på Riksrevisjonen og dens rapport.

- Jeg tror ikke det arbeidet som er utført, er godt nok. Hvis hver fjerde pasientkoding er feil, beskyldes så å si alle leger for bevisst feilkoding for å skaffe sykehuset større inntekter. De sier egentlig at alle norske leger er banditter som vil snyte staten, sier Ebbesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere