RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feirer unionsslutt med slegge

Sist oppdatert:
Vil du være med og knuse «Arbeiderpartiet»? Det er et ledd i feiringen av unionsoppløsningen fra svenskene.

- I Stavanger kan du være med på å ødelegge et kunstverk med slegge, en stor skulptur med navnet «Arbeiderpartiet». Det er en av aktivitetene på vår Kulturnatt i forbindelse med Hundreårsmarkeringen, sier koordinator Dorthe Stramrud i Stavanger til TV 2 Nettavisen.

Hundreårsfestivaler
3. juni går startskuddet for hovedfeiringen med Kulturnatt i Oslo og Stavanger.

Åpningsarrangementet i Hundreårsfestivalen i hovedstaden inviterer publikum med på over 150 arrangement på 45 steder i Oslo sentrum etter modell fra europeiske hovedsteder.

Det blir omvisninger med lommelykt i mørklagte saler, opplyste hager, glimt inn i lukkede rom og korridorer, eventyrstunder for de små, film- og kunstdykk, besøk hos statsministeren, eksotisk moteoppvisning, marinefartøyer, linedansing, kulturnattmat, dans på hjørnene, orgelbrus, klokkespill og kanonskudd.

I tillegg til kunstknusing frister Stavanger med litterære arrangement, fortelling av spøkelseshistorier, båtkonserter, filmvisninger og musikk utendørs. Og det blir klokkespill-konsert i Stavanger domkirke.

Bergen, Kristiansand, Trondheim og Tromsø vil arrangere sine kulturnetter senere i sommer i forbindelse med deres kulturfestivaler.

Fest overalt
- Vi lover begivenhetsrike dager. Det finnes noe for alle under feiringen. Det er bare å glede seg og å delta på mest mulig, sier Eva Vaagland, programsjef for Hundreårsmarkeringen Norge 2005 til TV 2 Nettavisen.

Selve unionsoppløsningen skjedde i Oslo 7. juni 1905 klokken 10.35 i Stortinget. Den store dagen blir det markeringer i hver minste krok av landet,

- Det blir en fin blanding av pedagogikk, kultur, fest og festival, sier Vaagland.

Konsert og ny bru
I Oslo blir det folkefest på Rådhusplassen, med Kurt Nilsen, Vamp, Bjørn Eidsvåg og Silje Nergaard, senere Åge Alexandersen, Big Bang og Turboneger. Kommer du med barn, bør du få med deg Barne-TV-konserten i forkant. Kongeparet og kronprinsparet skal kaste glans over et minnemøte i Stortinget på formiddagen 7. juni, og om kvelden er det festforestilling i Oslo Konserthus.

«Året Michelsen» i Grieghallen i Bergen anskueliggjører det som skjedde i 1905 i ord og musikk. I Kristiansand holder St. Olaf Colleges korkonsert i Domkirken. I Stavanger inntar byens 4. klassinger Domkirkeplassen og i Sandnes står Lill Lindfors på scenen. I Tønsberg spiller Oslo Filharmonien åpningskonsert på årets sommerturné.

Så går det slag i slag dagen etter med svenskedag i Oslo, seminarer, flaggheisingssermonier 9. juni, og åpning av Svinesundbroen 10. juni med kongeparene fra Sverige og Norge til stede.

Vil du se flere detaljer rundt feiringen, kan du klikke deg inn på nettsidene til Hundreårsmarkeringen Norge 2005 .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere