RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feite menn har mindre testosteron

Sist oppdatert:
Overvektige menn har mindre testosteron, noe som kan gjøre dem trøtte, deprimerte og redusere sexlysten. Det viser ny norsk undersøkelse. Men det finnes håp.

Menn som er runde over magen har mindre av det mannlige kjønnshormonet testosteron enn slankere menn, og noen menn kan blomstre opp med testosteronbehandling, viser forskning fra Tromsø.

- Det gunstigste for menn er å holde et normalt testosteronnivå livet gjennom, men det er store variasjoner, sier Johan Svartberg til NTB.

Han har undersøkt testosteronnivået hos 1563 menn i Tromsø i alderen 25 til 84 år, og forsvarte nylig den medisinske doktorgraden ved Universitetet i Tromsø.

Svartberg fant blant annet en klar sammenheng mellom overvekt og lite testosteron, men det er ikke klart om det er testosteronen som påvirker vekten eller omvendt. Disse mennene har uansett økt risiko for diabetes og hjerte- og karsykdommer

Påvirker humøret
- Testosteronet påvirker hver eneste celle i kroppen. Det påvirker intellekt, følelser og seksualitet, og det bidrar til å bevare muskelmasse og skjelettet. Hvis man har for lite testosteron, kan man bli slapp, trøtt, deprimert, miste sexlysten og våkne opp om morgenen og føle at hver dag blir et ork, sier Tromsø-forskeren.

Han mener mange menn kan nyte godt av testosteronbehandling.

- Jeg har sett at menn blomstrer opp etter at de har blitt behandlet med testosteron, sier Svartberg.

Han vil likevel ikke anbefale noen massebehandling av menn over en viss alder.

- Vi må forske mer på dette for å se langtidseffekten, slår forskeren fast.

Han mener foreløpig at bare menn som har klare symptomer på for lavt testosteron bør få behandling for å redusere overvekt og dermed forhåpentligvis minske risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdommer.

Svartberg har også studert 29 menn med lungesykdommen KOLS. De som ble behandlet med testosteron fikk bedret sexliv, økt muskelmasse og redusert kroppsfett.

Han har ikke funnet årsaken til at testosteronnivået synker hos noen. Verken alkohol eller trening ser ut til å spille inn, men kaffe kan til en viss grad øke testosteronverdiene, ifølge Svartbergs undersøkelser.

Minst om sommeren
Tromsø-forskeren var svært forbauset over å finne ut at testosteronnivået hos mennene i Nord-Norge faktisk er lavest om sommeren og høyest om høsten. Noen årsak til dette har han ikke funnet, men Svartberg tror det kan ha en sammenheng med søvnmønsteret.

- Dette har jeg også lyst til å forske videre på. Jeg har sammenlignet våre resultater med en annen undersøkelse gjort i California, og der var det ikke slike årstidsvariasjoner. Men der er også årstidene likere enn i Nord-Norge, sier han.

Undersøkelsen blant de drøyt 1500 Tromsø-mennene viste også at de var rundere over magen om sommeren - på en tid da mange helst vil holde magen inne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere