*Nettavisen* Nyheter.

Fem år for krigsforbrytelser

Norges første tiltalte krigsforbryter etter krigen er dømt til fem års fengsel for overgrep serbere under krigen i Bosnia-Hercegovina.

02.12.08 12:15

Mirsad Repak (42) var soldat i Croatian Defence Forces (HOS) og var tiltalt for en rekke overgrep mot sivile serbere, blant annet i militærleiren Dretelj i Capljina.

42-åringen har vært bosatt i Norge siden 1990-tallet, og blir den første personen i Norge som ble tiltalt for krigsforbrytelser i Norge etter andre verdenskrig. blir prøvet under den nye krigsforbryterloven.

Aktor Pål K. Lønseth hadde lagt ned påstand om 10 års fengsel. Dommen lyder altså på halvparten.

Dommen i Oslo tingrett er svært viktig fordi det er den første av flere påtaler som norsk påtalemyndighet planlegger mot tidligere soldater bosatt i Norge.

Nektet skyld
Repak var befal i HOS tidlig på 90-tallet, og deltok i interneringen av sivile serbere. Tiltalen mot ham omfattet internering og overgrep mot 17 navngitte serbere. Mannen ble dømt for krigsforbrytelser ved frihetsberøvelse og et tilfelle av vold under avhør.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: POLITIET (POLITET)

I tillegg var han tiltalt for voldtekt av en serbisk kvinne. Dette tiltalepunktet ble han frikjent for.

Under rettssaken i Oslo tingrett nektet Repak skyld. Han mener han måtte utføre ordre som soldat i krigen.

- Han har lidd over det han måtte gjøre, og det han ble beordret til å gjøre. Det har plaget ham i alle år, sa hans forsvarer Heidi Backe Wiig under rettssaken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blir anket
Krigsforbrytersaken i Oslo tingrett blir anket videre. Påtalemyndigheten anket saken på stedet. 42 år gamle Mirsad Repak tok betenkningstid. I tillegg til å hevde seg uskyldig har et av forsvarets største ankepunkter i denne saken vært at Repak er tiltalt for brudd på en lov som ble skrevet etter at han gjorde lovbruddene.

LES EGEN SAK: Dette har ikke skjedd siden krigen

Nettavisen oppdaterer saken.

Nedenfor: Kart over Bosnia Hercegovina hvor Detelj er avmerket. Du kan zome inn for å se tettstedet.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.