RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem millioner til norsk cyberpoliti

(Illustrasjon)
Sist oppdatert:
Politiet intensiverer patruljeringen på chattesider. En egen «politistasjon» på nettet kan bli en realitet allerede i år.

(iBergen.no) : Ideen ble lansert av Faremo-utvalget i deres rapport «Forebygging av internettrelaterte overgrep mot barn», og fikk straks bifall fra justisminister Knut Storberget. Utvalget gikk der inn for at politiet skal betrakte den virtuelle arenaen på lik linje med den fysiske, og at politiet bør drive systematisk patruljering på nettet generelt, og spesielt på nettsteder og chattesider som overgripere bruker for å komme i kontakt med barn.

- Skal patruljere systematisk
«Den virtuelle arenaen bør sees på som et eget politidistrikt, med synlighet og tilstedeværelse fra politiet,» skriver utvalget, og mener politidistriktet bør ha som hovedoppgave å følge opp saker som oppdages lokalt, men som har forgreinger til andre steder, både innenfor og utenfor landegrensene.

– Det er satt av fem millioner kroner i revidert statsbudsjett for 2007 til å videreutvikle politiets systematiske patruljering av internett. Hensikten er at politistasjonen på nett skal være på plass i løpet av inneværende år, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet til iBergen.no.

Vil se nettkrim under ett
Tanken er at en online politistasjon også skal gjøre det lettere for barn å komme i kontakt med politiet hvis de opplever ubehageligheter på nettet. Foreløpig er det ikke helt klart hvordan dette skal gjennomføres i praksis, men Aas-Hansen sier det vil være naturlig at hovedansvaret for driften skal ligge hos Kripos.

Politidirektoratet støtter forslaget, men skriver i sin høringsuttalelse at politiets innsats på nettet ikke kan falle innunder et eget, nyopprettet politidistrikt for internett. Kripos advarer derimot mot å stirre seg blind på internettrelaterte overgrep mot barn i arbeidet opp mot nettet, og ber Justisdepartementet ta hensyn andre former for nettkriminalitet.

«De fleste tiltakene for å bekjempe kriminalitet på internett har behov for samme felles infrastruktur med teknologi, etterforskningsverktøy og metoder, som kan benyttes i et bredere konsept for ”virtuell politistasjon” eller ”elektronisk politi”. Politiet kan få meget høye kostnader om tiltakene bare koples til den enkelte kriminalitetsform,» skriver Kripos.

Ikke egen politimester
–Vi kommer ikke til å opprette et nytt politidistrikt, med en egen politimester for internett. Dette blir en videreføring av det arbeidet politiet allerede gjør på dette området, sier statssekretær Aas-Hansen.

Satsningen skal også resultere i en «rød knapp» på chattestedene, som gjør at barn og andre brukere raskt kan komme i kontakt med Kripos og overføre kommunikasjonen med dem. Det er satt av en million kroner i revidert statsbudsjett til utviklingen av denne tjenesten, men ifølge statssekretæren er det uvisst når den nye varslingsordningen kan være en realitet.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere