Gå til sidens hovedinnhold

Fem motdemonstranter innbrakt av politiet etter nazidemo

Fem personer er innbrakt av politiet etter at det oppsto håndgemeng mellom nazister og motdemonstranter i Fredrikstad lørdag.

I tillegg er i alt fire svenske borgere lørdag pågrepet på grensen til Norge. De fire har tilknytning til nazigrupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som holder markeringer både i Fredrikstad og Moss lørdag.

Markeringen til DNM i Fredrikstad gikk rolig for seg, opplyser politiet. Rundt 50 demonstranter med tilknytning til DNM og cirka 100 motdemonstranter fra ulike grupperinger har vært til stede.

I etterkant av markeringen oppsto håndgemeng mellom en gruppe medlemmer fra DNM og motdemonstranter, og fem av motdemonstrantene ble tatt hånd om av politiet.

Utlendingsloven

De fire svenskene ble ifølge politiet pågrepet med hjemmel i utlendingsloven paragraf 106 i forbindelse med utvidet territorialkontroll på grensen mot Sverige.

Minst tre av de fire er tidligere straffedømte og vil bli vurdert bortvist fra Norge av hensyn til offentlig orden og sikkerhet. Politiet i Østfold opplyser at de vil fortsette sin tilstedeværelse på grenseovergangene utover lørdag.

– Politiet har hatt god dialog med DNM, og vi opplever samarbeidet om rammene rundt avviklingen av markeringene som konstruktiv, sier politiinspektør Jan Eivind Myklatun, stabssjef i Øst politidistrikt.

Ytringsfrihet

Det var ventet at flere ulike grupperinger og organisasjoner ville møte opp i Fredrikstad og Moss for å ytre seg mot DNM.

– Politiet skal sørge for at markeringene avvikles slik at ytringsfriheten og ytringsretten blir ivaretatt innenfor lovens rammer. Sikkerheten til publikum skal ivaretas, og straffbare hendelser skal forebygges og forfølges så langt det er mulig, sier Myklatun.

For å forebygge straffbare handlinger og sikre ytringsfriheten har stor tilstedeværelse i Fredrikstad og Moss lørdag.

Politiet: lav terskel

– Politiet vil ha en lav terskel for å reagere på straffbare forhold. Hvis noen tyr til vold eller andre ulovligheter, er vi nødt til å reagere på det og sette inn nødvendige tiltak for å sikre den alminnelige ro og orden, sier stabssjef Myklatun.

DNM hadde meldt fra om to markeringer i Østfold‚ som etter søknader til kommunene var lagt til Fisketorget i Fredrikstad fra klokken 10 til 12 og i Dronningens gate i Moss fra klokken 13 til 15.

(©NTB)

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden