Det finnes en rekke myter om kroppen vår - noen av dem har kanskje en viss rot i sannheten, mens andre er rent oppspinn.

Kan du bli forkjøla av å gå med for lite klær? Blir tyggisen din liggende i magen din i syv år?

Vi har sett på noen av de mest etablerte kroppsmytene:

1. 90 prosent av kroppens varmetap forsvinner via hodet

Derfor bør du ha på deg lue, fikk vi høre som barn. Dette stemmer imidlertid ikke.

Varmetapet er størst der du ikke har på klær, men vi har ulik følsomhet. Lår og legger er blant annet mindre sensitive for kulde enn andre kroppsdeler, men det betyr ikke at det er lurt å kle seg dårlig her. Har du lite klær på lår og legger, opplever kroppen nemlig et varmetap på minst 50 prosent, skriver Gemini.

2. Du må vente en time med å bade etter du har spist

Også en veletablert myte blant barn, men denne stemmer heller ikke. Flere forskere, samt Verdens Helseorganisasjon, avkrefter myten. Det skriver Illustrert Vitenskap.

LES OGSÅ: Vi har spurt ekspertene: Hvor mye er det mulig å legge på seg i løpet av jula?

Tanken var at et stort måltid kunne gi muskelkramper i vannet, men det finnes ingen forskning som støtter argumentet.

3. Svelger du en tyggis, blir den i magen i syv år

Ikke sant, sier ekspertene. I stedet for blir tyggisen brutt ned på lik linje med all annen mat, og forlater kroppen innen 24 timer.

– Jeg har snakket med mange kirurgvenner som har operert tusenvis av pasienter. De har aldri sett en tyggis i en tarm, uttalte lege Wasim Zahid til TV 2 Matkontrollen i 2017.

4. Du kan bli forkjølet hvis du ikke kler på deg nok

Det finnes ingen forskning som viser at man faktisk blir syk av å ha på seg for lite klær - eller å være kald på føttene.

LES OGSÅ Ny studie: Farligere å være dårlig trent enn å røyke

Grunnen til at mange blir syke når det er kaldt vær ute, er at man befinner seg mer innendørs i små rom, der det er lettere å bli smittet av andre.

5. Vi bruker bare 10 prosent av hjernen

Dette er en godt etablert myte som har levd i mange år, men heller ikke den stemmer.

Vi trenger hele hjernen vår, og hvis vi tenker oss om, er det rimelig ulogisk at hele 90 prosent av hjernen forblir ubrukt. Som Forskning.no skrev i 2005:

"Hvis du skjærer bort 90 prosent av hjernen din (dobbelt-au!), står du nemlig igjen med en hjerne på størrelse med den du finner i skallen på en sau. Og tror du virkelig at du ville gjort det særlig skarpt hvis du var en fåreskalle?"