RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem omkommet, én funnet i live

Sist oppdatert:
Skiturister tatt av massivt snøskred i Kåfjord i Troms.

Politiet fikk melding klokken 14.30 om at det skal ha gått et snøskred fra fjellet Sorbmegaisa i Djupvik i Rotsund i Kåfjord kommune.

Mandag kveld er fem personer bekreftet omkommet etter snøskredet. Det bekrefter Torstein Skogvang ved Troms politidistrikt til Nordlys klokken 19.28.

Én overlevende er sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge. Det var klokken 16.10 at denne personen ble gravd frem i livet. Fra sykehuset meldes det at hans tilstand er stabil, og at han har kommet fra ulykken med moderate skader.

Skredet er omlag én kilometer bredt. Snøen i skredet skal være svært kompakt, noe som ytterligere vanskeliggjorde redningsarbeidet.

Den siste personen som ble gravd fram lå på 6 meters dyp. Politiet opplyser at redningsaksjonen nå avsluttes, og at det arbeides med identifisering og varsling av pårørende.

- Det er ikke kjent hvilken nasjonalitet hver av disse har, utover at det skal være én fransk og fem sveitsiske borgere, opplyser stabssjef Morten Pettersen ved Tromsø politidistrikt.

Utenlandsk skifølge

- Meldingene vi har fått er at det har vært et fransk reisefølge på 12 personer. Seks av disse har blitt tatt av skredet, sa politioverbetjent Tor-Einar Eilertsen ved Tromsø politidistrikt litt etter klokken 15 til Nordlys.

Reisefølget skal være utstyrt med skredsøkerutstyr og startet selv med kameratredning. Rundt klokken 16 var en hundeekvipasje fra politiet på plass i skredområdet og startet søk. Senere var rundt 30 personer i gang med søk i snøraset.

Skredet ligger rundt 1000 meter over havet, og letemannskapene fraktes inn i området med helikopter. Både ambulansehelikopter fra UNN, seaking redningshelikopter, ressurser fra Forsvaret, Røde Kors og Norske Redningshunder bistår.

- Vet dere noe om tilstanden til de seks som er tatt av skredet og hvor mye de øvrige seks klarer å bistå i arbeidet med lokalisering?

- Vi vet foreløpig lite om tilstanden til de som er tatt av skredet, men vi vet at de øvrige seks gjør alt de makter for å berge disse ut av snømassene inntil vi kommer inn med ytterlige bergingspersonell, forteller Eilertsen.

Alle etater er satt i alarmberedskap og sendt ut til stedet.

Daglig leder Tore Vangsfjord hos Hovedredningssentralen i Nord-Norge forteller at de har satt inn alt av mannskap.

- Vi setter alle kluter til. Nå har vi sendt av gårde tre helikoptre og diverse hundeekvipasjer.

To skigrupper

Det skal har vært to grupper bestående av skiturister som var på tur i området.

I tillegg til de 12 nevnte skituristene var en annen guidet gruppe på tur i det samme området i regi av overnattingsstedet Lyngen Lodge.

Det bekrefter Elisabeth Braathen som driver Lyngen Lodge til Nordlys.

- Disse bistår nå i bergingsarbeidet, men vil etter hvert bli bedt om å komme seg ned i sikkerhet, forklarer hun.

Bergingspersonellet fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors, politi og Forsvaret har sin base ved Lyngen Lodge.

Skredgruppe på vei
Norsk Folkehjelps skredgruppe avdeling Tromsø og Nordreisa er også på vei til skredstedet.

- Vi sender 10-12 personer fra vår skredgruppe i Tromsø til stedet i dette øyeblikket. En del av disse kommer til å dra med helikopter, andre med bil. Videre sender man også fire personer fra Nordreisa-avdelingen, forteller nasjonal beredskapsleder hos Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther, til Nordlys.

Rasutsatt
Arthur Kjelstrup-Olsen er kommunelege i Kåfjord kommune.

- Jeg så selv på lørdag at det hadde gått et mindre ras fra fjellet. Om det var utløst samme dag eller dagen i forveien, vet jeg ikke, men det kan jo være en indikasjon på at det er rasfarlig der for tiden, sier han til Nordlys.

Han bekrefter også at dette er populært område blant skiturister.

Danner krisegruppe
Det dannes nå et kriseteam i Kåfjord kommune. Det bekrefter fungerende rådmann, Håkon Jørgensen, til Nordlys.

- Vi vet ennå ikke status på dem som er tatt av raset, men ei krisegruppe vil normalt bestå av helsepersonell, psykiatriske sykepleiere og prest, forklarer han.

Les mer om snøskredet på nettsidene til Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere