*Nettavisen* Nyheter.

Fem ting vi vil ta med oss hvis det brenner

BLÅLYS: Lørdag går arrangementet Nasjonal brannøvelse av staben over hele landet. I den forbindelse har TNS Gallup spurt folk hva de først vil redde fra flammene. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

De yngre vil helst ta med seg nettbrett og smarttelefon ut av et brennende hus.

20.09.14 08:11

OSLO (Nettavisen): Hvilke gjenstander ville du redde fra flammene om det plutselig begynte å brenne?

Svarene avhenger av alder, viser en undersøkelse TNS Gallup har utført i forbindelse med Brannvernuka 2014.

De yngre vil helst ta med seg nettbrett og smarttelefon ut av et brennende hus. Folk over 60 år tenker i større grad på å redde fotoalbumet.

Men ekspertene har ett klart råd: Glem alt dette!

- Glemt alt dette

- Liv og helse må komme først, ikke mobiler og nøkler. De kan enkelt erstattes. Har det først tatt fyr i huset, går det bare to til fem minutter før alt er i flammer. Møbler og tekstiler antennes raskt, og brenner med en voldsom kraft. Du har rett og slett ikke tid til å lete etter ting hvis det har begynt å brenne, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If Skadeforsikring ifølge en pressemelding fra Newswire.

Farlige gasser

De fleste som omkommer i brann, dør av de farlige gassene som utvikler seg. Kullosen fra ulmebranner er usynlig og nesten luktfri, og virker sløvende.

- Materielle verdier kan erstattes, men ikke helsen din hvis du får i deg for mye av de giftige gassene som oppstår i brann, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening ifølge Newswire.

Åpner brannstasjoner for publikum

Lørdag går arrangementet Nasjonal brannøvelse av staben over hele landet. Over 350 brannstasjoner åpner portene for barn og voksne. Det blir blålys, brannbiler og brannslokking. Bak arrangementet står If Skadeforsikring, DSB, Norsk brannvernforening, brannvesenet og lokale el-tilsyn.

Se mer på Facebook-siden Nasjonal brannøvelse.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.