Femti år med fargefjernsyn

For 50 år siden begynte en amerikansk fabrikk som den første i verden å lage fargefjernsynsapparater for alminnelig salg.

I dag fins det knapt seere i vestlige land som kunne tenke seg et TV-liv i svart-hvitt.

KrF var mot
Fargenes innmarsj gikk ikke like smertefritt for seg alle steder. I Skottland krevde BBCs lisensbetalere at de måtte få bedre mottakerforhold før det ble investert i fargeutstyr, og i Norge stemte Kristelig Folkeparti nei til innføring av fargesendinger.

Men folk ville ha farger.

I USA kostet de første fargemottakerne tusen dollar, omtrent det samme som en flunkende ny Chevrolet. Og det var ikke så mange programmer i farger å se på, for overgangen fra å sende i svart-hvitt kostet svært mange penger.

Admiral
Det aller første fargefjernsynet som ble solgt over disk, var av merket Admiral og ble kjøpt og betalt i USA 30. desember 1953. To dager senere, altså 1. nyttårsdag 1954, gikk den første riksdekkende fargesendingen på lufta i USA.

Mange setter likevel fargefjernsynets «fødselsdag» til 25. mars samme år. Da begynte det amerikanske konsernet RCA serieproduksjon av fargemottakere med 12 tommers skjermer - i dag er 32 tommer et vanlig skjermformat.

Det tok sin tid før fargemottakerne erobret markedet. I 1956 tilbød de amerikanske fjernsynsstasjonene 486 timer med fargeprogrammer, i snitt én time og 20 minutter per dag, og først i 1967 ble det solgt flere fargeapparater enn svart-hvitt-apparater i USA.

Fortsatt prøveordning
I 1967 hadde Norge bare hatt faste daglige fjernsynssendinger i sju år.

I 1971 åpnet Stortinget med 94 mot 34 stemmer for prøvesendinger i farger - en «prøveordning» som fortsatt gjelder, siden det aldri er fattet formelt vedtak om fast innføring av fargefjernsyn.

Skeptikerne mente at fargefjernsyn ville føre til økt kjøpepress, og at pengene burde gå til andre bedre formål.

Men utviklingen gikk sin gang, og nordmenns krav om farger på skjermen steg i styrke etter at svenskene tok spranget for fullt i 1970. Første nyttårsdag 1972 fikk så Norge som siste land i Vest-Europa faste sendinger i farge.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag