RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fengsel for lekestativulykke

Sist oppdatert:
Produsenten og leverandøren av lekestativet som kollapset og forårsaket at en 12 år gammel jente døde i Bodø i 2003, er i Høyesterett dømt til seks måneders ubetinget fengsel.

Etter anke fra påtalemyndigheten, har Høyesterett satt straffeutmålingen til seks måneder ubetinget fengsel for produsenten og leverandøren. I likhet med tingretten og lagmannsretten, konkluderer Høyesterett med at begge de domfelte utviste grov uaktsomhet.

Dette skriver Høyesterett på sin nettside.

- Forberedt på dommen
- Min klient var forberedt på denne dommen, sier advokat Olle Nohlin til TV 2 Nettavisen. Han forsvarte den 48 år gamle leverandøren av lekestativet. Begge de to domfelte har tatt tragedien med 12-åringen tungt, og er to merkede menn, ifølge Nohlin. Han viser til at saken har pågått i to og et halvt år.

De to domfelte har allerede akseptert å betale 100.000 kroner i oppreisning til foreldrene, men Nohlin peker på at Høyesterett uttaler at 75.000 kroner vil være et riktig nivå i tilsvarende saker senere.

- Dette er prinsipielt interessant, og viser at det ikke har noen hensikt å kreve for eksempel 300.000 kroner i oppreisning når det gjelder uaktsomt drap, sier Nohlin.

Brøt sammen under lek
12 år gamle Lena Markussen Tømmerås døde av skadene hun pådro seg da apparatet hun lekte på brøt sammen.

Produsenten og leverandøren ble tiltalt for uaktsomt drap og overtredelse av produktkontrollloven etter ulykken. Både i lagmannsretten og tingretten ble de kjent skyldige.

Lagmannsretten reduserte den ubetingede fengselsstraffen fra seks til fire måneder. Det er denne straffeutmålingen Høyesterett nå har omgjort.

Produsenten og leverandøren ble trukket til ansvar for mangelfull planlegging av lekeapparatet.

- Betydelig skadepotensiale
Det var ikke foretatt styrkeberegning av apparatet. Da det etter kort tids bruk viste seg at en av de vertikale bærestolpene bøyde seg, ble det iverksatt en reparasjon retten betegner som mangelfull. Heller ikke da ble det foretatt en styrkeberegning.

- Som tingrett og lagmannsrett, kom Høyesterett til at den utviste uaktsomhet måtte karakteriseres som grov for begge de domfelte. Lekeapparatet, som besto av to vertikale stålstolper på hver 7 meter og en tverrbjelke av stål på 12 meter, hadde et betydelig skadepotensiale. Høyesterett la særlig vekt på at produsent og leverandør planla, produserte, leverte og reparerte et lekeapparat med betydelig skadepotensiale, uten at noen av dem hadde den fagkyndighet som er nødvendig for å kvalitetssikre et slikt produkt, og uten at noen av dem fant det påkrevd å innhente ekstern fagkyndig beregning om hvordan et slikt apparat må være for at ulykker skal unngås, heter det i dommen fra Høyesterett.

Saken om oppreisning til foreldrene er behandlet i Høyesterett som egen, sivil sak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere