*Nettavisen* Nyheter.

Fengselsbetjenter rømmer yrket

Foto: Janne Bjergli (Nettavisen)

Norske fengsler fylles i stadig større grad opp av ufaglærte ansatte. Verst er det om sommeren. Les flere notiser her.

09.08.10 10:14

Oslo (NTB): Det blir stadig flere ufaglærte i norske fengsler. Minst 25 prosent av arbeidsstokken i norske fengsler er ufaglærte. Om sommeren dobbelt så mange.

- Fengselsbetjent er ikke et yrke folk trekkes til lenger. De pålegges stadig flere oppgaver, mens lønnen står på stedet hvil, sier Karl Johan Johannessen, tillitsvalgt i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) i Kristiansand, til Aftenposten.

Problemet er ikke nytt, og regjeringen har forsøkt å løse det ved å opprette flere studieplasser og bevilge mer penger til utdanning. Men det ser ikke ut til å hjelpe nevneverdig.

Beregninger KY har gjort, viser at ufaglærte fengselsbetjenter utgjør minst 25 prosent på landsbasis. Om sommeren kan det komme opp i 50 prosent. Fengselsleder Frank Johansen i Kristiansand fengsel forteller også om høyere tall.

- Til vanlig ligger vi på 10-20 prosent ikke-etatsutdannet personell. Om sommeren kan det være 70-80 prosent, sier han.

De ufaglærte har ikke gjennomført fengselsskolen, og det varierer hvor mye opplæring vikarene får. Sommervikarer får gjerne bare én ukes opplæring, mens yrkesutdanningen er toårig.

Justisdepartementet har nå satt i gang en bemanningsanalyse og skal se nærmere på kompetansebehovet i framtiden. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet nekter sprøyteutdeling i Oslo

Oslo (NTB): Oppsøkende tjenester får ikke lenger lov av politiet å dele ut rene sprøyter, sårvask og vann til rusavhengige i Oslo sentrum. De frykter resultatet vil bli flere dødsfall.

Politiet i Oslo har i sommer innført en hardere linje og nekter oppsøkende tjenester å dele ut brukerutstyr i områdene rundt Oslo S, skriver Dagsavisen.

- Tidligere nådde vi ut til opp mot 450 personer i måneden med helsehjelp. I juli hjalp vi under 100. Nå vet vi det brukes skittent utstyr. Det er så trist å ikke kunne hjelpe der det trengs, sier sykepleier Jenny Sandaker i Sykepleie på hjul.

Flere andre hjelpeorganisasjoner mener at politiet er blitt mer aggressive og bestemte i sommer.

- Da jeg delte ut vann og snakket med en bruker, dyttet politiet meg brutalt vekk og sa vi skulle komme oss bort. Det går ikke an, sier Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Også privatpersoner som prøver å hjelpe ved å dele ut matpakker og drikke blir bortvist av politiet.

Politisjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, bekrefter at politiet har endret holdning.

- Vi har gått inn for en hardere linje. Nå er det nok. De får ikke lov til å dele ut utstyr i områdene rundt Oslo S lengre. Det fører til altfor store ansamlinger av folk som dytter i seg narkotika. Faktisk er de med på å utføre en straffbar handling og det er dobbeltmoralsk, sier Stølen.

Rusmiddeletaten i Oslo har støttet politiets initiativ for å stoppe utdeling av brukerutstyr på Plata. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil sette ut flere «slemme» automater

Oslo (NTB): Norsk Tipping vil sette ut 1.500 nye bingoautomater i norske bingohaller. Automatene gir litt høyere premier, men har også høyere tapsgrenser.

Automatene beskrives som mer «aggressive» enn de bingoautomatene som nå er utplassert, skriver Vårt Land.

Norsk Tipping har sendt et forslag til Kulturdepartementet der de ber om å få sette ut de nye automatene av Multix-typen.

- Minimumshastigheten mellom hver trekning skal være den samme, men det skal være litt høyere premier og noe høyere tapsgrenser, sier prosjektansvarlig Arve Sjølstad i Norsk Tipping.

Tippeselskapet ønsker også en ordning med en jackpotgevinst, og håper at de nye automatene kan settes ut på nyåret.

Pengespillforsker Mariann Hansen ved Statens institutt for rusmiddelforskning mener at innstrammingene i spilleautomatmarkedet har vært veldig bra, og er kritisk til planene.

- Om de nå skal slakke opp igjen, blir det uheldig, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.