*Nettavisen* Nyheter.

Ferdigheter avgjør gymkarakteren

De som hopper høyest og lengst, får best karakter i gym på skolen.

27.11.09 07:27

Gymkarakteren til norske skoleelever avgjøres nå i all hovedsak av hvor flinke barna er i idrett. De som hopper høyest og lengst, får best karakter. Innsats og holdninger er uten betydning.

Fram til 2006 ble elevene vurdert etter både etter innsats, holdninger og ferdigheter. Den nye læreplanen slår imidlertid fast at elevene nå skal vurderes etter kompetanse. Innsats og holdninger til faget går på orden- og oppførselskarakteren, skriver Stavanger Aftenblad.

1. august i år kom Utdanningsdirektoratet med en presisering av endringen, noe som har fått flere gymlærere til å øke bruken av tester og gi karakterer deretter.

Professor Yngvar Ommundsen ved Norges idrettshøgskole synes det er riktig at kroppsøvingsfaget ikke bare konsentrerer seg om kos og samhandling.

- Men når vi skal måle ferdigheter i kroppsøving må vi bruke et inkluderende og vidt ferdighetsbegrep som favner langt bredere enn idrettsprestasjoner, sier han.

Ommundsen synes det å gi elever karakterer bare etter hvor langt eller høyt de hopper, hvor fort de løper eller hardt de kaster, ikke favner inn under definisjonen av et vidt ferdighetsbegrep.

- Å måle elever i relasjon til ferdighet er ikke feil, men det er feil å gjøre det uten at barna har fått en grundig opplæring i teknikk og aktivitetsformer som de deretter har fått tid til å terpe på, sier Ommundsen.

- Vi bør ta hensyn til barns erfaringsbakgrunn og fysikk. Faget skal tross alt favne videre enn den organiserte idretten, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag