RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fersk undersøkelse: Kvinner er bedre enn menn på refleksbruk


MOTE SOM REDDER LIV: I en fersk undersøkelse går det frem at de færreste av oss bruker refleks når vi går ut i mørket. Oslo-borgerne er de verste (illustrasjonsfoto).
MOTE SOM REDDER LIV: I en fersk undersøkelse går det frem at de færreste av oss bruker refleks når vi går ut i mørket. Oslo-borgerne er de verste (illustrasjonsfoto). Foto: If Skadeforsikring
57 prosent av kvinner bruker refleks, menn scorer langt dårligere på testen. Ekspert mener refleks-klesplagg kan redde liv.

Mørket kommer på oss med stormskritt og det er på tide å ta refleksbruken på alvor.

En fersk undersøkelse viser at 57 prosent av de spurte kvinnene svarer at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket. Tilsvarende prosent for menn er nede i 34.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Jon Berge, informasjonsdirektør If Skadeforsikring

Best på refleks på landsbygden

Totalt er 2096 personer spurt, og det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag for forsikringsselskapet If.

Det kommer også frem at Oslo-borgere er de dårligste på refleksbruk. Bare 28 prosent av de spurte i hovedstaden svarte at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket.

I de understående kategoriene var tallene som følger:

  • Byer med mer enn 50.000 innbyggere - 40 prosent
  • Byer med mellom 5000 - 50.000 innbyggere - 48 prosent
  • Tettsteder - 53 prosent
  • Landsbygder - 58 prosent


Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef Trygg Trafikk.

– Blir usynlig uten refleks

 – Dette er tall som vi må på alvor. Folk i storbyene føler nok en falsk trygghet fordi de tror at gatelys og annen belysning gjør dem godt synlige i trafikken. Med dunkelt gatelys og mørke klær som ikke reflekterer billyktene, blir de nærmest usynlige, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If til Nettavisen.

I undersøkelsen kommer det frem at 45 prosent av de spurte hevder å bruke refleks når de går ut i mørket, dette er tall Trygg Trafikk er tvilsomme til.

– Våre tall viser at det bare er 32 prosent av oss som bruker refleks. Hvert år gjør vi fysiske tellinger ute sammen med Utrykningspolitiet (UP), og disse tallene er fra i fjor, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen til Nettavisen.

Årøen tror rett og slett ikke alle er like ærlig når de svarer på spørreundersøkelser.

Refleksmote, lansering ny kolleksjon.

– 93 fotgjengere drept i trafikken

– I slike undersøkelser oppgir gjerne folk at de trener mer enn de faktisk gjør, og at de spiser sunnere enn de faktisk gjør. Alle har lyst å være flinke når de blir spurt, sier Årøen.

En økende trend i markedet er klær med integrert refleks. 

– Risikoen i trafikken halverer risikoen for å bli påkjørt i trafikken hvis du bruker refleks, mener Berge i If.

Ifølge Trygg Trafikk har 93 fotgjengere omkommet i trafikken i Norge fra 2010 til 2015. I samme periode er 449 personer blitt hardt skadd i trafikken. Fem prosent av dem som ble påkjørt brukte refleks.

– Det kommer stadig nye refleksprodukter på markedet, her jobbes det godt med innovasjon. Målet er å skape refleks som har god nok reflekseffekt og ikke blir slitt i vask, sier Årøen.

– Slike plagg kan rett og slett redde liv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere