Fersk undersøkelse: Kvinner er bedre enn menn på refleksbruk

MOTE SOM REDDER LIV: I en fersk undersøkelse går det frem at de færreste av oss bruker refleks når vi går ut i mørket. Oslo-borgerne er de verste (illustrasjonsfoto).

MOTE SOM REDDER LIV: I en fersk undersøkelse går det frem at de færreste av oss bruker refleks når vi går ut i mørket. Oslo-borgerne er de verste (illustrasjonsfoto). Foto: If Skadeforsikring

57 prosent av kvinner bruker refleks, menn scorer langt dårligere på testen. Ekspert mener refleks-klesplagg kan redde liv.

Mørket kommer på oss med stormskritt og det er på tide å ta refleksbruken på alvor.

En fersk undersøkelse viser at 57 prosent av de spurte kvinnene svarer at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket. Tilsvarende prosent for menn er nede i 34.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ringe 02060.

Jon Berge, informasjonsdirektør If Skadeforsikring Foto: If Skadeforsikring

Best på refleks på landsbygden

Totalt er 2096 personer spurt, og det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag for forsikringsselskapet If.

Det kommer også frem at Oslo-borgere er de dårligste på refleksbruk. Bare 28 prosent av de spurte i hovedstaden svarte at de alltid bruker refleks når de går ut i mørket.

I de understående kategoriene var tallene som følger:

  • Byer med mer enn 50.000 innbyggere - 40 prosent
  • Byer med mellom 5000 - 50.000 innbyggere - 48 prosent
  • Tettsteder - 53 prosent
  • Landsbygder - 58 prosent


Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef Trygg Trafikk. Foto: (Trygg Trafikk)

– Blir usynlig uten refleks

– Dette er tall som vi må på alvor. Folk i storbyene føler nok en falsk trygghet fordi de tror at gatelys og annen belysning gjør dem godt synlige i trafikken. Med dunkelt gatelys og mørke klær som ikke reflekterer billyktene, blir de nærmest usynlige, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If til Nettavisen.

I undersøkelsen kommer det frem at 45 prosent av de spurte hevder å bruke refleks når de går ut i mørket, dette er tall Trygg Trafikk er tvilsomme til.

– Våre tall viser at det bare er 32 prosent av oss som bruker refleks. Hvert år gjør vi fysiske tellinger ute sammen med Utrykningspolitiet (UP), og disse tallene er fra i fjor, sier kommunikasjonsjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen til Nettavisen.

Årøen tror rett og slett ikke alle er like ærlig når de svarer på spørreundersøkelser.

Refleksmote, lansering ny kolleksjon. Foto: If Skadeforsikring

– 93 fotgjengere drept i trafikken

– I slike undersøkelser oppgir gjerne folk at de trener mer enn de faktisk gjør, og at de spiser sunnere enn de faktisk gjør. Alle har lyst å være flinke når de blir spurt, sier Årøen.

En økende trend i markedet er klær med integrert refleks.

– Risikoen i trafikken halverer risikoen for å bli påkjørt i trafikken hvis du bruker refleks, mener Berge i If.

Ifølge Trygg Trafikk har 93 fotgjengere omkommet i trafikken i Norge fra 2010 til 2015. I samme periode er 449 personer blitt hardt skadd i trafikken. Fem prosent av dem som ble påkjørt brukte refleks.

– Det kommer stadig nye refleksprodukter på markedet, her jobbes det godt med innovasjon. Målet er å skape refleks som har god nok reflekseffekt og ikke blir slitt i vask, sier Årøen.

– Slike plagg kan rett og slett redde liv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.