Gå til sidens hovedinnhold

Ferskensteinen drepte nesten Samson.

Lær hva du skal gjøre hvis din hund blir syk.

En ferskenstein i tynntarmen tok nesten livet av kongepuddelen Samson. Med store smerter ble hunden kjørt til veterinær, som opererte ut steinen. To uker etter operasjonen ble tilstanden nedgradert fra kritisk til alvorlig, og nå er Samson frisk og aktiv igjen.

Spiste stein
Historien begynte en dag i juni, da Samson oppdaget noe spennende på spisebordet i stua. Ferskensteinen fristet for mye, og Samson forsynte seg selv.

- Vi var først og fremst redde for at han skulle sette den i halsen, sier eier Eirik Monn-Iversen.

- Vi ringte veterinær for å forhøre oss. Når det ble klart at steinen ikke satt seg i halsen, ble vi rådet til undersøke avføringen for å se at steinen var kommet gjennom.

Dette var lettere sagt enn gjort, for Samson springer fritt i en stor hage. Kongepuddelen var frisk og rask, og eierne antok alt var i orden.

Klynking
Etter to måneder begynte Samson plutselig å klynke og kaste opp. -Vi var hos veterinær på ti minutter, forteller Monn-Iversen. Marte Holtlund på Nordstrand dyreklinkikk konstaterte at tilstanden var akutt.

- Samson kastet opp, klynket og ville ikke ha mat forteller Hotlund. De tok røntgen, og kunne konstatere at det var en blokkering med mye gass i tarmen.

- Jeg tenkte at det var steinen med en gang, Monn-Iversen. Samson fikk kontrastvæske og dagen etter ble steinen avslørt med nytt røntgen. Steinen ble plukket ut på under en time, men tilstanden til Samson var fortsatt kritisk.

Marerittet
- Dette var et mareritt. Vi hadde en golden retriever som døde i desember i 2008, bare ett år gammel. Den hadde fått svulst i hjernen og livet sto ikke til å redde.

Heldigvis for familien gikk alt bra denne gangen.

- Det var et sjokk for oss. Det var skader på tynntarmen, og Samson fikk infeksjon. I to uker var tilstanden kritisk før den endelig ble nedgradert.

Tarmen dør
- Når fremmedlegemer ender opp i tarmen, kan den sprekke hvis det ikke oppdages i tide. Blokkeringen gjør at det ikke kommer blod til cellene som så dør av oksygenmangel, forteller Marte Holtlund på Nordstrand veterinærklinikk. Dette holdt på å skje med Samson.

Allmenntilstand
- Hvis hunden kaster opp litt voldsomt og har diaré bør man følge ekstra godt med. Er allmenntilstanden dårlig med klynking, feber og vondt bør man snakke med veterinær.

Du kan også gi hunden spesialfôr mot tarminfeksjon, hvis symptomene er milde. Det kan du lage selv, med godt kokt hvit ris og fiskeboller.

- Er ikke hunden bedre på to dager, bør man absolutt oppsøke veterinær.

Unghunder
Jeg har sett flere slike tilfeller med fruktsteiner, kongler og biter av maiskolbe, sier veterinær Hotlund.

Man må passe godt på med unghunder, som er ekstra ivrige etter å prøvesmake mye ting.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett