RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Festen er over

Etter flere år med gode priser på brukte båter må du nå regne med å selge med tap.

Båtliv har sjekket forskjellen mellom nypris og annonsert pris på 50 bruktbåter. Tendensen er klar.

Bare 20 av dem er solgt med fortjeneste. Justert for prisstigning er det kun seks som går ut med gevinst.

Norske båter
– Best erfaring har jeg med Scand, og skal jeg trekke frem spesielt en modell må det bli Scand 29 Baltic, sier båtmegler Leif Borgen i Norsk Lystbåtformidling. Ellers vil jeg trekke frem Viknes, Nidelv og NB Marine. Det er så mange at det blir vanskelig å gradere, men de sikreste kjøpene er norske, svenske og delvis finske båter.

Han mener toget har gått for dem som ønsker å kjøpe båt for seinere å selge med fortjeneste.

– Den største fortjenesten får man på 10-15 år gamle båter. Nyere båter er priset på et nivå som neppe gir noen gevinst når de skal selges om noen år, fortsetter Borgen.

Milliontap
Meglernes erfaringer stemmer med Båtlivs stikkprøver på nett. En av de store taperne er Sunseeker Superhawk 48. På grunn av den lave prisen sjekket de flere annonser. Tendensen var den samme.

De to båtene som holder seg prosentvis best i pris er Viknes, som har en reell verdiøkning på rundt 24 prosent på ti år. Targa kom også godt ut, med en reell gevinst på 20 prosent.

De ti år gamle båtene annonseres med gjennomsnittlig tap på 26 prosent. De fem år gamle båtene har et gjennomsnittlig tap på 17 prosent.

Mens 20 av båtene i Båtlivs undersøkelse har en nominell økning i verdi, er det altså bare seks av dem som annonseres med reell fortjeneste i forhold til nypris.

Hos Båtliv finner du oversikten over prisutviklingen for de enkelte båtene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere