*Nettavisen* Nyheter.

«Festkysten» er forsikringsversting

Foto: TV 2 Nyhetskanalen

100 millioner er utbetalt etter rakettbranner siden 1985. Les hvor det brenner mest.

27.12.07 20:10

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De mest ulykksalige rakettoppskyterne i Norge finner vi i Rogaland.

NA24 - din næringslivsavis

Hvert år blir rundt 120 personer skadet av uvettig bruk av fyrverkeri i Norge. De siste fem årene har 111 personer blitt skadet av fyrverkeri i Rogaland alene. Til sammenligning er det nesten dobbelt så mange som i Oslo. Forsikringsselskapet TrygVesta beskriver kystlinjen fra Arendal til Bergen som den reneste «festkysten», selv om den samme kyststripen inngår i betegnelsen «bibelbeltet».

Ellevill 2000-fest
Siden 1985 har forsikringsselskapene utbetalt mer enn 100 millioner kroner etter nyttårsbranner forårsaket av fyrverkeri. Den elleville tusenårskiftemarkeringen sto for over en fjerdedel av denne summen.

Neste år går det mot forbud av fyrverkeri utstyrt med styrepinne, som skal forhindre at raketter går i hytt og pine og foråraker store skader både på mennesker og bygninger.

Les mer: Fyrverkeribransjen frykter millionsmell

En undersøkelse TrygVesta har gjort, viser at 60 prosent av den norske befolkningen ønsker et totalforbud av fyrverkeri. Hit er det imidlertid langt å gå.

Håper på endring
- Det er positivt med en lovendring, og vi håper dette vil synes på statistikken. Det er ikke brannene, men personskadene som gir størst grunn til å advare mot uvettig bruk av fyrverkeri. De senere årene har det skjedd i snitt 120 personskader hvert år. Det er hendene, hodet og øynene som er mest utsatt, forteller skadedirektør Anne Stine Mollestad.

Etter ønske fra lokale myndigheter innførte direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap for to år siden restriksjoner på salg av fyrverkeri i verstingfylkene Rogaland og Hordaland. Her har de kun lov til å selge fyrverkeri i to dager. I de andre fylkene er det lov å selge i fem, og salget startet i dag, torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.