*Nettavisen* Nyheter.

Fet mat kan skade barnet

Fet mat under svangerskapet kan føre til tidlig pubertet og større fare for overvekt, kreft og diabetes.

03.07.08 09:44

Mødre som spiser fet mat under svangerskapet kan påføre sitt barn alvorlige lidelser seinere i livet. Studier ved Royal Veterinary College i London og University of Auckland i New Zealand konkluderer med at gravide som inntar mye fet og usunn mat kan ødelegge mye for barnet. Sunt kosthold resten av livet hjelper lite hvis moren har spist annerledes mens hun var gravid, ifølge studiene som omtales av forskning.no.

Forskerne antyder fet mat er like farlig for fosteret som røyking og drikking under svangerskapet.

Gravide rotter
Det oppsiktsvekkende resultatet er basert på eksperimenter gjort med rotter. Forskerne ved University of Auckland foret gravide og ammende rotter med mat med høyt fettinnhold. Noen av rotteungene ble deretter fostret opp på en diett med mye fett helt til de ble voksne, mens andre ble foret med vanlig mat i oppveksten.

Disse rottene ble sammenliknet med rotter hvor rottemor hadde et vanlig kosthold mens hun var gravid. Puberteten kom mye tidligere hos rottene som hadde hatt mødre med et fett kosthold under graviditeten

Ved Royal Veterinary College i London ble gravide rotter foret med potetchips, ost, muffins og annen junk food. Avkommet ble født overvektig, og selv om de ble foret med sunn mat i oppveksten var de rammet av en mengde helseproblemer som voksne.

Rotteungene hadde høyere kolesterol- og triglyseridnivåer – to av hovedårsakene til hjerte og karsykdommer. De hadde også uvanlig høyt innhold av insulin og glukose i blodet, noe som kan føre til diabetes 2. I tillegg var rottene overvektige.

Vær forsiktig
Professor Deborah Sloboda, som har ledet eksperimentet med gravide rotter ved University of Auckland, sier til forskning.no at tidlig pubertet blant annet øker risikoen for overvekt, depresjon i tenårene, og brystkreft senere i livet.

Hun forklarer at rotter deler mange fundamentale biologiske systemer med oss mennesker. Sloboda sier at det derfor er grunn til å tro at fet mat mens man er gravid har liknende konsekvenser for mennesker..

Den newzealandske forskeren mener også at morens kosthold i løpet av graviditeten kan påvirke avkommets evne til å få barn.

Likevel mener hun ikke at alt håp er ute, selv om moren har vært uforsiktig med usunn mat under svangerskapet.

- Men det viser at mødre må være spesielt forsiktige med fet mat og at usunn mat kan få store konsekvenser for avkom, sier Sloboda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag