Søndag gikk Sykepleierforbundet ut med at de ønsker at Folkehelseinstituttet (FHI) skal revurdere AstraZeneca-vaksinen til helsepersonell.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier at de ikke har grunn til å tro at AstraZeneca-vaksinen er dårligere enn Pfizer- og Moderna-vaksinen, selv om vaksinen har lavere effektmål enn de vaksinene.

– AstraZeneca-vaksinen, er slik vi vurderer det, en veldig god vaksine, sier Bukholm til NRK.

På grunn av lite dokumentasjon er AstraZeneca-vaksinen ikke anbefalt for personer over 65 år.

– Det er en vaksine som har en god effekt. Effekttallet varierer fra 60 og opp til 82 prosent for mild sykdom, og vi tror vaksinen har en veldig god effekt i å forebygge alvorlig sykdom, sier han.

Vaksinen skal ha en svakere effekt mot den sørafrikanske varianten av viruset, men Bukholm sier at tallene de har om redusert effekt er ganske usikre.

Marit Hermansen, president i Den norske legeforening, sier vaksinen er godkjent til bruk og at det er den vaksinen de aller fleste av oss kommer til å få.

– Nå må vi få vaksinert helsepersonell så fort som mulig. Jeg vil oppfordre både helsepersonell og befolkningen til å si «ja, takk» til vaksinen når de får tilbud om en godkjent vaksine.

(©NTB)