De siste to ukene har det i gjennomsnitt blitt registrert 4.805 tilfeller daglig. Trenden er fortsatt stigende, men for første gang på flere uker har smittetallene falt to dager på rad, melder TV 2.

Les også: Færre sykehusinnleggelser av omikron i Sør-Afrika

Det gir grunn til håp, selv om det er for tidlig å si om det er en varig trend, mener fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI).

– At smitten går ned nasjonalt og i Oslo er et første positiv signal på at kanskje tiltakene vi har satt inn, begynner å virke, sier fagdirektøren.

FHI ser også tegn til at omikronvarianten ikke har spredt seg like raskt som først antatt. Rundt 5 prosent av prøvene på landsbasis er omikron, men andelen er i ferd med å bli høyere i Oslo. Dette ligger likevel langt under den utviklingen man har sett i Storbritannia, der omikronsmitte står for 30 prosent av tilfellene på landsbasis.

I tillegg peker stadig mer i retning av at omikron gir mildere sykdom enn tidligere koronavarianter, ifølge FHI. Det er større sikkerhet knyttet til at varianten er mer smittsom, men vaksiner ser ut til å beskytte mot alvorlig sykdomsforløp.

(©NTB)

Les også: Gunnar Stavrum: Her er de gode korona-nyhetene som kan redde julen og bety slutten på pandemien