RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk 125 kr for mye - måtte betale 9000

Sist oppdatert:
Pensjonist Åshild Ingdal fikk 125 kroner for mye i lønn. Det kostet henne nesten 9000 kroner av pensjonen.

De seks stortingspolitikerne som ble sjekket av Riksrevisjonen fikk i følge rapporten over 5,3 millioner for mye i stortingspensjon. Nå blir spørsmålet hva disse eventuelt må betale tilbake.

Les egen sak her

For 69 år gamle Åshild Ingdal var det ingen nåde fra Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Hun måtte betale tilbake 8874 kroner av pensjonen.

- Jeg betalte tilbake og ferdig med det. Jeg orket ikke å jobbe mer etter den hendelsen, sier Ingdal i dag.

Sluttet å jobbe
Det var i 2004 det skjedde. Hun var da 65 år. Ingdal var på avtalefestet pensjon (AFP) og kunne tjene 15.000 kroner uten å få trekk i pensjonen. I august og september tok hun noen ekstravakter på sykehjemmet i Lensvik.

- Jeg hadde passet på å holde meg godt under grensen på 15.000 kroner. Men så ble det lønnsforhandlinger. Lønna ble regulert opp, og jeg fikk etterbetalt lønn, sier Ingdal til Nettavisen.

Ingdal trodde først hun måtte tilbakebetale 125 kroner som hun hadde tjent for mye, men nei. Hun fikk en avkorting i pensjonen og måtte betale 8874 kroner. Av de 15125 kronene hun hadde tjent, satt hun altså igjen med 6251 kroner for arbeidet, etter at KLP hadde tatt «sin del» av lønna.

- Jeg arbeider ikke mer i dag. Jeg kunne tatt en og annen Jeg synes ikke det er verdt å arbeide, for det er fort gjort å komme over grensa på 15.000 kroner, sier Ingdal.

Ingdal er langt fra alene om å tjene for mye, og få avkorting i pensjonen.

1 av 10
- Blant våre 7000 AFP-pensjonister har vi anslagsvis 700 saker der personer får for mye utbetalt. Samtidig etterbetaler vi pensjon til cirka 250 pensjonister som vi ser får for lite ut fra den årlige kontrollen, sier kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP. I motsetning til Stortinget, der systemet er basert på tillit, så sjekker altså KLP alle sine pensjonister årlig.

- Hvert år kjører vi skattelistene opp mot våre registere. Dersom folk har hatt for høy inntekt så får de krav om tilbakebetaling. Man får ingen straff, men må betale tilbake i forhold til gjeldende avkortingsregler, sier Frich.

Frich sier at det i enkelte tilfeller slår urettmessig ut slik at pensjonister må tilbakebetale mer enn de har tjent over grensen.

- Ja, slik er reglene. Får du for mye så må du betale tilbake. Det er urettmessig, men det er et regelverk som vi må følge, sier han. Regelverket er «Forskrift om kombinasjon av avtalefestet pensjon og arbeidsinntekt»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere