RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TETT SIKKERHET: Politiet hadde store sikkerhetsstyrker på plass da rettssaken etter drapet på Zia Anwar pågikk i Aust-Agder tingrett.
TETT SIKKERHET: Politiet hadde store sikkerhetsstyrker på plass da rettssaken etter drapet på Zia Anwar pågikk i Aust-Agder tingrett. Foto: Foto: Kjell Inge Søreide / SCANPIX

Fikk 14 år for Stoa-drapet

Sist oppdatert:
ARENDAL (TV 2 Nettavisen): Zia Anwar ble mishandlet med så stor kraft at det var blod på gulv, vegger og i taket. Sju menn fikk fredag opptil 14 års fengsel for likskjending, drap og medvirkning til drap.

Fredag kjente Aust-Agder tingrett sju menn fra Vestfold og Aust-Agder skyldige etter drapet på Zia Anwar (27) 16. mars i fjor.

Tre hovedtiltalte menn, en 26-åring fra Tjodalyng, en 29-åring fra Tønsberg og en 39-åring fra Sandefjord er dømt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Disse fikk henholdvis 14, 12 og 11 års fengsel, og må også betale 200.000 kroner i oppreisning til Anwars foreldre. I tillegg er foreldrene tilkjent en erstatning på 95.000 kroner.

Ytterligere to personer på 38 og 33 år ble kjent skyldig i medvirkning til vold, med døden til følge.

38-åringen fikk tre års fengsel, mens 33-åringen fikk fradrag for å ha bidratt til å oppklare saken, og slapp med to års fengsel.

Også den 30-årige «hjernen» bak volden ble dømt for medvirkning, men sandefjordsmannen dømmes også for likskjending. Han fikk seks års fengsel

En 31-åring fra Arendal dømmes til medvirkning til likskjending og våpenbefatning. Han fikk ett år og seks måneder.

Anket på stedet
Selv om flere av de dømte allerede soner straffer bak murene, gir retten dem tilleggsstraffer.

Noen av de domfelte må også betale 595.000 kroner for en leiebil som ble ødelagt, en kostbar Mercedes.

En 27 år gammel kvinne ble frikjent for å ha motarbeidet etterforskningen ved å skjule spor.

De domfelte anket på stedet.

- Var planlagt
- Volden og blodtapet var dødelig, selv om vi ikke kan se bort fra at kulde og narkotika kan ha vært medvirkende årsaker til at han døde, sa tingrettsdommer Odd Douzette da domsslutningen ble lest opp fredag.

Retten legger til grunn at volden ble planlagt døgnet før mishandlingen på lakkeringsverkstedet på Stoa i Arendal.

Etter drapet dro gjerningsmennene på fest, men stemningen falt da jubilanten sjekket og fant Zia død ved midnatt 16. mars i fjor, ifølge statsadvokat Stine Sveier Nielsen.

I avhør forklarte flere hardkokte kriminelle seg inngående om mishandlingen av Anwar. Torsdag 13. mars 2003 skal en 30-åring, som omtales som hjernen bak udåden, ha invitert tre andre til en leilighet i Sandefjord. Her ble det utdelt våpen som var skaffet til veie av en femte tiltalt.

I leiligheten ga 30-åringen de tre i oppdrag å beskytte en kvinne som skal ha blitt truet av Zia Anwar. I tillegg skulle de gi Zia Anwar en lærepenge. Den 27 år gamle kvinnen var den åttende tiltalte i saken, men hun ble altså ikke dømt.

Tennene falt ut
De tre dro direkte til Arendal. Fredag kveld fikk de overlevert våpen de skulle ha med.

Lørdag formiddag ble Zia Anwar overfalt på et billakkeringsverksted på industriområdet på Stoa.

Enkelte har forklart at Zia Anwar ble slått rundt hundre ganger. En av de tiltalte forklarte til politiet at de slo med knyttnever til tennene falt ut. Gjentatte ganger skal offeret ha fått en pistolmunning stukket opp i anus.

Anwar ble også skutt i benet. Han ble delvis avkledd. Etter mishandlingen ble han pakket inn i plast og/eller teipet, og lagt bakpå en pickup.

Et tilfeldig vitne skal like etter klokken 16 ha hørt at Zia var i live. Ved midnatt fikk jubilanten beskjed om å sjekke forholdene igjen, og da fant han Zia Anwar død i bilen. Deretter ble bilen ble påtent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere