RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk 16 år for øksedrap

Sist oppdatert:
Sarahan Bin Jassam Najli (bildet) er dømt til 16 års fengsel for det grufulle drapet på Annie Bergliot Olsvik (83). Kameraten fikk ni års fengsel for grovt ran.

Haugesund tingrett har funnet det bevist at Najli drepte kvinnen med over ti øksehugg 14. juni i fjor. Dette til tross for manglende tekniske bevis som knytter han til drapsvåpenet og soverommet hvor Olsvik ble drept.

To blodflekker med offerets DNA på Najlis sko samt en bukse med blodsøk uten DNA-spor var aktoratets sikreste tekniske bevis i saken.

Trakk tilståelsen
32-åringen tilsto drapet i flere politiavhør, men trakk senere tilståelsen. En enstemmig tingrett fant Najli likevel skyldig i drap under særlige skjerpede omstendigheter.

- Najli gikk løs på en 83 år gammel kvinne i hennes seng etter at hun var gått til ro for natten. Fornærmede var fullstendig ute av stand til å vegre seg mot gjerningsmannens råhet og brutalitet. Hun ble påført et sted mellom 11 og 13 øksehugg, heter det i dommen.

- Det virker for meg som om retten har trukket en helhetlig vurdering av bevisene i saken og funnet tilstrekkelig bevis. De tekniske bevisene er bare en komponent i hele bildet, sier aktor Tor Christian Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Retten delt i to
Statsadvokat Carlsen la ned påstand om 16 års fengsel for Najli og ni år for kameraten Yusuf Imran Ishtaw Imsheri (35). Sistnevnte var tiltalt for grovt ran med døden til følge.

Ved straffeutmålingen mot Imsheri delte retten seg i et flertall og et mindretall. Flertallet gikk inn for å dømme Imsheri etter innstillingen fra aktor. Rettens formann, konstituert sorenskriver Arne Vikse, mente derimot at ni år ble for strengt og ville sette straffen til seks år.

For de to meddommerne ble detaljene om hvordan Imsheri fortsatte å lete etter verdigjenstander i soverommet med den drepte kvinnen i en blodpøl noen meter unna, tungen på vektskålen. 35-åringen ble dømt til ni års fengsel.

Begge de dømte har sittet 329 dager i varetekt som blir trekt fra dommen.

Fornøyd aktor
- Jeg er tilfreds med dommen. De fulgte påtalemyndigheten både i forhold til hvordan bevisene skulle bedømmes, at de ble ble dømt etter tiltalen samt hvor streng straffen skulle bli, sier Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Begge har under rettssaken hevdet at de er uskyldige etter tiltalen, og har lagt skylden på hverandre for drapet på Olsvik (bildet). De to asylsøkerne fra Libya har likevel erkjent at de brøt seg inn i Olsviks hus for å stjele. De to fikk med seg et stereoanlegg, 1000 kroner og noen smykker.

I tillegg til lange fengselsdommer ble de to libyerne dømt til å betale 19.000 kroner i erstatning til den dreptes søsken, samt 82.000 kroner til If Skadeforsikring.

Ifølge NTB anket Najli dommen på stedet, mens Imsheri tok betenkningstid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere