*Nettavisen* Nyheter.

Fikk 2,5 av 70 millioner kroner

Av de 70 millionene overlege Jon Sudbø fikk bevilget av NCI i USA, har han til nå kun fått utbetalt 2,5 millioner kroner.

17.01.06 13:24

Det opplyser administrerende direktør Jónas Einarsson ved Radiumhospitalets Forskningsstiftelse (RF) til TV 2 Nettavisen.

- Vi sitter med full oversikt over hva hver eneste krone er brukt til, sier Einarsson.

Fikk kun en brøkdel
Etter et oppsiktsvekkende studie av Jon Sudbø om munnhulekreft, bevilget USAs National Cancer Institute (NCI) 10 millioner dollar, nærmere 70 millioner kroner, til Sudbøs prosjekt som skulle gå over fem år.

Pengene blir distribuert via MD Anderson kreftsenter i Texas, og en oversikt RF har hentet inn viser at det så langt kun er utbetalt 2,5 million kroner til Sudbø direkte. Mye tyder nå på at utbetalingene til Sudbø nå stanses.

Ifølge Dagsavisen skal Sudbø også ha fått 50.000 kroner av legemiddelfirmaet Pfizer til oppstart, samt at de ønsket å sponse programmet med sitt omstridte smertestillende produkt Celebra. Produktet er kjent for en rekke alvorlige bivirkninger, og ifølge avisa blir røykere advart mot å bruke dette.

Stanset prosjekt

Det storstilte nordiske prosjektet, som har fått stor oppmerksomhet verden rundt, skulle involvere mellom 350-400 pasienter.

- Studiet er nå stanset, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til TV 2 Nettavisen.

Det er så langt ikke påvist noen sammenheng mellom skandaleartikkelen i «The Lancet» og prosjektet Sudbø hadde fått rekordbidraget til å gjennomføre. Overfor Dagbladet sier professor Steinar Aamdal ved Raiumhosptialet, som har overtatt ansvaret for prosjektet, at han håper undersøkelsen vil kunne gjennomføres når granskingen rundt Sudbø er avsluttet.

Kartlegger pengebidrag
Radiumhospitalets Forskningnsstiftelse jobber nå på spreng med å kartlegge hvilke bidrag Jon Sudbø har fått fra ulike kommersielle aktører gjennom årenes løp. Stiftelsen har stått for samtlige utbetalinger til Sudbø fra legemiddelindustrien og har som oppgave å fordele midler til forskere ved kreftinstituttet.

- Vår jobb er å ha kontakt med industrien. Alle penger som gis fra industrien til forskerne fordelse gjennom oss. Vi oppgave er å passe på at alt gjøres på riktig måte, sier adm.dir. Jónas Einarsson til TV 2 Nettavisen.

Hans medarbeidere har fått i oppgave å lage en fullstendig liste over midler Sudbø har fått. Denne vil igjen overleveres til den eksterne granskingskommisjonen som skal gjennomgå skandaleforskerens karriere og arbeid.

Uvisst hvor mye Sudbø har mottatt
Likevel kan forskere få bidrag fra flere hold. Kreftforeningen, Forskningsrådet og helseforetak kan støtte forskere fritt fra egen lomme. I tillegg kan også private aktører bidra direkte, men da er det en forutsetning at pengene går til såkalt «fri forskning», som betyr at forskerne står fritt til å studere hva de måtte ønske, uten noen bindinger til giveren.

Foreløpig er det uvisst hvor mye penger Sudbø har mottatt fra hvem, og hvor mye. Det er likevel klart at Sudbø i 2004 mottok 300.000 fra Helse Sør til prosjektet. Helse Sør var også i ferd med å utbetale ytterligere 600.000 kroner til prosjektet, men dette ble stanset i siste liten.

Videre skal Sudbø, ifølge ANB, ha mottatt over en million kroner fra Stiftelsen Helse og Rehabilitering på vegne av Kreftforeningen i 2002, 2003 og 2004 for prosjektet «Protocol». Dette prosjektet ble avsluttet i 2005. Han har også mottatt 25.000 kroner i prispenger fra Helse Sør for en medisinsk artikkel i «New English Journal of Medicine».

Normal økonomi
Etter avsløringen i forrige uke, er det tilbakevendende spørsmålet hva som kan ha vært motivet for Sudbøs forskningsjuks. Direktør for strategi og marked, Stein Vaaler, ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, sa forrige uke at han er sikker på at motivene ikke er økonomiske.

En oversikt TV 2 Nettavisen har hentet inn viser at Jon Sudbø de siste tre årene har tjent mellom 900.000 til 1 million kroner i året, noe som ikke er uvanlig for en overlege i hans posisjon. Sudbø har heller ingen formue.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.