*Nettavisen* Nyheter.

Fikk «dødsbudskap» av Killengreen

På en flyplass i Frankrike snikleste den Nokas-tiltalte 26-åringen i avisen til politidirektør Ingelin Killengreen. Avisoppslaget gav 26-åringen en dårlig følelse.

29.09.05 12:24

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Som lokal løpegutt for David Aleksander Toska møtte 26-åringen en rekke av de Nokas-tiltalte forut for ranet. En av dem, William Ellingsen, ble drept på en fest i Oslo før ranet og 26-åringen fikk dødsbudskapet på en flyplass i Frankrike.

- Jeg hadde vært på ferie med kjæresten min i Frankrike. På flyplassen da vi skulle reise hjem ser jeg en sitte og lese en avis. På forsiden er det bilde av han jeg hadde møtt i Nedre Dalgate. Han var blitt drept, fortalte 26-åringen i sin forklaring torsdag.

26-åringen fortsatte torsdag i sin forklaring. Han sitter rolig og avslappet i vitneboksen og svarer på sorenskriver Helge Bjørnestads spørsmål. Følg forklaringen live!

Klikk på bildet for å forstørre.

Turte ikke spørre
26-åringen fortalte like før at han i slutten av januar, muligens tidlig februar, var i Nedre Dalgate sammen med Dan Pettersen. Da kommer Toska og en kamerat på besøk. Kameraten presenterer seg som «Morten», som senere viste seg å være William Ellingsen.

- Jeg hadde tenkt å spørre om å få låne avisen, men da jeg så at det var Ingelin Killengreen ombestemte jeg meg, sa 26-åringen til latter i salen.

- Men Killengreen kunne vel neppe vite hvem NN (26-åringens navn, red.anm.) fra Sandnes var? spurte dommer Helge Bjørnestad.

- Nei, men situasjonen var såpass merkelig, svarte tiltalte.

Han fortalte at nyheten om Ellingens død gjorde at fikk et helt nytt inntrykk av hvem Toska egentlig var. I starten på bekjentskapet med Toska hevder 26-åringen at han trodde Toska var en løpegutt.

- Jeg gjorde meg noen tanker og lurte fælt på hva dette (Ellingsen, red.anm.) egentlig var. Da jeg møtte ham fikk jeg inntrykk av at han kun hadde vært på besøk. Men det endret tankene mine litt om David, sa 26-åringen i retten.

Så Schumann med AG-3
26-åringen fra Sandnes fortalte også om to møter med Kjell Alrich Schumann. En gang da Toska kommer med bager med utstyr til Nedre Dalgate, og en senere gang da Toska og Schumann kom for å fjerne bagene.

26-åringen og Dan Pettersen hadde oppdaget hva Toskas bager inneholdt, deriblant en rekke våpen, granater, jakttøy og hansker. Sandnes-mannen sier han ga Toska beskjed om at utstyret skulle vekk.

- Vi satt i stuen da Toska og Schumann kom andre gangen. Jeg skulle gå, og stakk hodet opp i trappen for å si hadet. Da så jeg Schumann stå med et våpen i hånden. Jeg mener det var en AG-3, sa 26-åringen.

Forstår ikke kamerat
26-åringens kamerat Dan Pettersen, som eide huset Toska leide, fortalte ingenting om denne episoden da han gav sin forklaring i Nokas-saken tirsdag og onsdag.

På spørsmål fra dommer Bjørnestad om hvorfor han tror Pettersen ikke fortalte noe om dette, svarte 26-åringen.

- Jeg synes det er rart, men det får han stå for, da. Han var som sagt til stede.

- Kan det tenkes at Pettersen ikke så at Schumann var i huset?

- Jo, det tror jeg, svarte 26-åringen.

Dan Pettersen fortalte i sin forklaring at han oppdaget det som etter alt å dømme var deler av ranslaget fra Nokas-ranet morgenen 5. april. Pettersen navngir tre av de fem som satt i huset hans, men nekter å si noe om hvem de to siste var.

26-åringen tilbakeviser også flere andre punkter i Pettersens forklaring. Han nekter blant annet for at han overleverte nøklene til huset i Nedre Dalgate til Toska. Han nekter også for at han hadde tatt på seg å kreve inn et pengebeløp for Pettersen med hjelp fra Toska.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.