Gå til sidens hovedinnhold

Fikk dødsdom av legene

Legene mente alt håp var ute for Anne Marit Bergum (66) og anbefalte å avslutte behandlingen. Men familien sa nei. Det angrer ingen på.

- Jeg har tenkt å bli hundgammel, sier en strålende glad Anne Marit Bergum når TV 2 Nettavisen ringer.

Det var hennes sønner og tidligere ektemann som reddet henne fra å dø da de gikk imot legenes råd om å stanse behandlingen da hun lå i koma. De siste dagene har hun fulgt kampen til Kristinas far i Bergen med stor interesse.

Hun håper legene velger å gi Kristina den sjansen hun fikk for ni år siden.

Se intervju med Anne Marit på web-TV.

- Nå lever jeg et aktivt og fullverdig liv. Jeg jobber fremdeles og reiser mye. På tirsdag reiser jeg til Vietnam. Men jeg springer ikke 60-meteren så raskt lenger og kan ikke kjøre bil, men jeg lever mitt liv så mye jeg klarer på den gamle måten, sier Sandefjord-kvinnen.

Kunne dødd
27. november i 1997 stod Anne Marit med ryggen mot en kjøkkenskap da hun plutselig kjente en enorm smerte i hodet. Den da 57 år gamle kvinnen skled ned langs skapet og landet på gulvet.

På sykehuset ble det klart at Anne Marit hadde fått et kraftig hjerneslag. MR-undersøkelsene viste ifølge legene at skadene i hodet var store og levnet henne lite håp. Etter å ha ligget to uker i koma, kom legene til familien og sa de ville stanse tilførselen av næring. Det ville ha medført at Anne Marit hadde dødd.

- Det så veldig stygt ut. Hun responderte ikke på noe. Legene sa at hun ville bli en grønnsak og bare ligge der. Men vi sa nei og ønsket å prøve noen andre metoder. En uke senere våknet mamma, forteller Anne Marits sønn, Per Frode Brændsrød, til TV 2 Nettavisen.

- Vær sta
Både Anne Marie og sønnen er overbevist om akupunktur og massasje var med på å hjelpe 66-åringen ut fra koma. Selv driver Anne Marie med kinesiologi og tror det kan være et viktig tilskudd til konvensjonell legebehandling.

- Dette er et typisk eksempel på en sak hvor legene dømmer en pasient nord og ned, men så får den en helt annen utgang. Det har slått meg med saken i Bergen. Uten at jeg kjenner saken annet enn gjennom media, slår det meg at den er svært lik det vi opplevde, forteller Per Frode.

Mens det gikk to uker før legene gav opp Anne Marit, tok det legene ved Haukeland universitetssykehus 12 dager før de gav signaler om å kaste inn håndkleet. Men i motsetning til Kristina-saken, opplevde aldri Per Frode å møte motstand fra legene som behandlet hans mor. De gikk uten videre med på å fortsette behandlingen da familien nektet.

Derfor mener Anne Marie at Kristinas far, Oddmund Hjartåker, nå trenger all den støtten han kan få.

- Jeg var selv veldig utholdene og sta. Jeg har lyst å hilse Kristinas far og si at han uansett skal være så sta som mulig, sier Anne Marie.

- Skal bli gammel
Det er denne staheten som i dag gjør at Anne Marie har klart å ta tilbake store deler av livet sitt, til tross for at hun er bortimot lam på venstre side av kroppen.

- Det tok lang tid før jeg skjønte hvor skadet jeg var. Jeg trodde det bare var å trene og vips så skulle alt komme tilbake på plass. Men sånn var det ikke. Jeg er delt i to. Jeg lever mitt liv på høyre side. Den andre henger bare med, forteller 66-åringen.

Selv sa ekspertene at hun aldri ville klare å komme seg opp av rullestolen. Men i dag har Anne Marit fått tilbake balansen og går nå for egen maskin. Hun legger ikke skjul på at det har vært tunge perioder i livet, men er i dag glad for å kunne få følge barnebarnas oppvekst og utvikling.

- Jeg har tenkt å se hvor gammel jeg kan bli og har tenkt å henge på det toget lenge ennå, sier den livsglade kvinnen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre