RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk ei lekse av Oddekalv

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Kurt Oddekalv sto klar og tok imot regjeringens representanter da de ankom Fedje. De fikk i klartekst høre hvordan situasjonen er. Se video

Oddekalv viste fram ulykkens første synlig offer – en død sjøfugl.

- Dette er en art vi ikke har råd til å miste noen av. Denne her døde i natt fordi den fikk en bitte liten flekk olje på seg, fortalte Oddekalv til miljøvernminister Helen Bjørnøy og fungerende kystminister Dag Terje Andersen.

- Det er derfor vi er her nå for å stille spørsmålene som befolkningen på Fedje har stilt til oss og nå skal vi få nye inntrykk fra ordføreren på Fedje, sa Andersen.

- Ikke imponerende
Kurt Oddekalv fortsatt sin kritikk mot oljeberedskapen i området rundt Fedje.

- Oljevernet er ikke imponerende. Det er en veldig slett jobb som er gjort. Det lekker masse fra vraket fremdeles. Vi synes dette er altfor dårlig, sa Oddekalv til Andersen og Bjørnøy.

- Lekker fremdeles
- Jeg var ute for et par timer siden og så på vraket, og det er tydelig at det fremdeles kommer olje, sa ordfører Erling Walderhaug i Fedje til statsrådene.

- Det er en alvorlig situasjon og denne typen forurensing langs kysten er noe vi må gjøre alt for å unngå, sa Helen Bjørnøy til TV 2 Nyhetene.

Til sammen er det hentet opp 130 tonn olje fra området der M/S «Server» havarerte på fredag. Søndag ble det hentet lite olje opp fra fjæra og fra sjøen. Det er strødd bark i fjæresteinene for å binde opp oljen.

Støtte av været
Mesteparten av oljen ble hentet opp fra et stort oljeflak, melder TV 2 Nyhetene. Det har ikke vært mulig å undersøke vraket på grunn av uværet. Det samme uværet har virket positivt på oljesølet.

- Vi har fått støtte av været og mye av oljen på overflaten i går er vasket ut i vannmassene og fortynnet oljen slik at det ikke skader miljøet så mye. Det vil også gjøre opprydningsarbeidet lettere etterpå og være mindre ressurskrevende. Men det er på ingen måte noe avskriving av aksjonen. Det er en alvorlig situasjon som det vil koste mye penger og ressurser å rydde opp i, sier beredskapsdirektør Tor Christian Sletner i Kystverket til TV 2 Nyhetene.

SINTEF har vært i området og tatt oljeprøver for å finne ut om det er forskjellig typer olje for å finne ut om det er hull på flere tanker.

Sjøfugl rammet
Søndag kveld ble oppryddingsarbeid forvansket av mørket og værforholdene. Det har også blåst opp, og været kan true oppryddingsarbeidet. Det siste værvarselet tyder også på at nok et kraftig uvær vil kunne ramme Vestlandskysten natt til mandag.

Fastlandet har unngått de største skadene, men en rekke sjøfuglarter er rammet av oljesølet. Sjøender, skarv og stormåker er blant de rammede artene.

Dyrleger og ornitologer ber nå miljøminister Bjørnøy om to millioner kroner til å bidra til vern av sjøfuglene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere