RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk fire millioner i tannerstatning

Sist oppdatert:
I over tre år utførte tannlegen det unødvendige inngrepet på den 51 år gamle kvinnen. I dag er hun 100 prosent arbeidsufør.

I en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett får både tannlegen og hans forsikringsselskap seg en på kjeften etter den omfattende feilbehandlingen som startet i 1991.

- Klar feilbehandling
- Klar feilbehandling. Klart uaktsomt, skriver lagmannsretten i dommen, og viser til at plagene kvinnen har hatt etter inngrepene, mest sannsynlig er forårsaket av tannbehandlingen.

- Jeg syntes det er veldig vanskelig og en veldig tøff sak, men jeg er veldig godt fornøyd med dommen, sier den 51 år gamle kvinnen til TV 2 Nettavisen. Hun ønsker ikke å kommentere dommen ytterligere.

I tillegg til at kvinnen blir tilkjent millionerstatning, konkluderer både retten og flere sakkyndige med at inngrepene tannlegen gjorde på kvinnen over en tidsperiode på over tre år, både var unødvendige og forårsaket store kroniske smerter hos kvinnen.

Den 51 år gamle kvinnen ble i retten tilkjent nærmere fire millioner kroner i erstatning og saksomkostninger for inngrepene tannlegen gjorde på henne fra februar 1991 til juni 1994.

- Krever ikke behandling
Ifølge dommen oppsøkte kvinnen tannlegen fordi hun hadde klikking i kjeveleddet. En sakkyndig opplyste under rettssaken at dette er noe som ikke krever behandling og som mellom 50 til 70 prosent av befolkningen opplever i løpet av livet.

- Dette er i utgangspunktet en ufarlig og av og til forbigående tilstand som ikke krever behandling, skriver en annen sakkyndig i sin rapport.

Likevel valgte tannlegen å foreta flere inngrep, blant annet på bakgrunn av anbefalinger fra en amerikansk kjeveortoped.

Store smerter

I retten fortalte kvinnen at hun nærmest ble truet til å ta inngrepene.

- Tannlege (N.N.) satte likevel i gang en omfattende langvarig og irreversibel bittoppbygning under påskudd av at det ellers kunne utvikle seg til låsing av kjevene, kroniske smerter og suppespising resten av livet, heter det i kvinnens anførsel.

Kvinnen sa i retten at hun kort tid etter tannlegens første inngrep opplevde smerter.

En legeerklæring fra 1998 viste at kvinnen opplevde hodepine, svimmelhet, smerter fra øret mot kjeven på begge sider, samt magesmerter og allergi.

I retten la kvinnens advokat ned påstand om nærmere åtte millioner kroner i erstatning. Tannlegens forsikringsselskap, Gjensidige NOR Forsikring, innrømmet i retten at bittoppbyggingen kvinnen fikk i 1994, var feilbehandling.

De viste likevel til at det var uklart hvilke skader som hadde oppstått som en følge av behandlingen og hvilke deler av hennes plager som kunne tilbakeføres til tannbehandlingen.

Praksis i USA
Forsikringsselskapet mener dessuten av feilbehandlingen ikke kan sees på som uaktsom, fordi behandlingsmetoden på den tiden ble praktisert i USA.

Gjensidige NOR mente også at årsaken til hennes helseplager måtte søkes i hennes tidligere sykehistorie, blant annet en nakkeslengskade hun fikk i 1972.

- Når det gjelder anførselen om at han har truet med suppespising, står påstand mot påstand, skriver forsikringsselskapet i sin anførsel.

Forsikringsselskapet la til slutt ned påstand om at tingrettens frifinnende dom fra mai i fjor ble stadfestet.

Innvilget full uførepensjon
Kvinnen er i dag innvilget full uførepensjon med virkning fra april 1998 og lagmannsretten la i dommen til grunn at kvinnen er 100 prosent arbeidsufør.

Kvinnen ble tilkjent 1,8 millioner kroner i erstatning for lidt inntektstap i perioden 1994 til 2003.

Hun ble også tilkjent en erstatning for fremtidig inntektstap frem til 2019.

I tillegg ble 51-åringen også tilkjent 225.000 kroner i erstatning for tap av pensjon, samt over 360.000 kroner i saksomkostninger til tingretten og lagmannsretten.

- Min klient og jeg er godt fornøyd med dommen, ikke minst med tanke på den tiden saken har tatt for å nå frem, sier kvinnens prosessfullmektig, advokat Else-Marie Merckoll til TV 2 Nettavisen.

Forsikringsselskapet ble frifunnet for krav om erstatning for utgifter til hjelp i hjemmet. Den 51 år gamle kvinnen er tidligere tilkjent menerstatning fra forsikringssleskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere