RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk hjem sju - savner én

Sist oppdatert:
GARDERMOEN (TV 2 Nettavisen): Det ble et tårevått gjensyn for pårørende som ventet på sine kjære på Gardermoen. Torkil Kjelstrup fikk møte igjen moren Gunvor, mens stefaren Christer Bryntesson (56) fortsatt er savnet.

Av reisefølget på åtte - bestående av Nordland-ekteparet Gunvor Kjelstrup og Christer Bryntesson med barn, svigerbarn og barnebarn - kom bare sju personer hjem igjen med DK6004 fra Phuket, som landet på Gardermoen klokka 05.26 torsdag.

Ber om hjelp
En av flere pårørende som ventet på flyplassen var Torkil Kjelstrup - bosatt i Nittedal, men opprinnelig fra Nordland. For ham ble det et gjensyn med blandede følelser. Gleden over å se igjen moren og resten av familien var stor. Men like stor var fortvilelsen over at morens ektefelle, Christer Bryntesson fra Hamarøy, fortsatt er savnet.

- Han kom bort i flodbølgen, og de andre så ikke noe mer til ham. Vi vet ikke om han er på sykehus eller hva som har skjedd. Nå ber vi de som eventuelt har sett noe til ham om å melde fra, sier Torkil Kjelstrup til TV 2 Nettavisen.

Ekteparet Gunvor Kjelstrup og Christer Bryntesson og deres familie var på ferie i Phuket da katastrofen rammet dem. Ekteparet befant seg i frokostsalen, resten av følget på åtte personer, lenger oppe i hotellet da flodbølgen raserte det populære turistmålet.

Fikk en tekstmelding
Kjelstrup forteller at han og familien hjemme ikke hørte noe fra reisefølget den første dagen etter katastrofen.

- Vi hørte ingenting før den andre dagen. Da fikk vi en tekstmelding og forsto at sju var i god behold, mens én var savnet, sier Kjelstrup.

Kom i shorts
Det var en rekke gripende scener og stor gjensynsglede da 355 passasjerer - blant dem 285 nordmenn - kom hjem med flyet fra Phuket torsdag morgen. Mange av Thailand-turistene var sterkt preget av opplevelsene de har vært igjennom etter flodbølgekatastrofen. Mange valgte å bli skjermet fra pressen, eller si nei til å la seg intervjue.

Blant passasjerene var det mange familier og barn. På flyplassen ble det møtt av et stort mottaksapparat bestående av leger, sykepleiere, prester, psykologer og politi - og i tillegg et stort pressekorps.

Frelsesarmeen sto klar med klær og tepper - som var lagt opp på en vel tjue meter langt bord inne i ankomsthallen. Der var det også sko for både store og små. De fleste av passasjerene kom i bare sommerklær med lite eller ingen bagasje.

- Vi har klær til om lag 400 personer, i hovedsak varme klær slik at de kan møte kulda ute. Vi synes det er fint å kunne være her og hjelpe til, sier offiserene Ida Karin Eide og Hildegard Ørnes fra Frelsesarmeen til TV 2 Nettavisen.

Fornøyd ministere
Utenriksminister Jan Petersen og helseminister Ansgar Gabrielsen var begge til stede på Gardermoen og møte denne første store transporten av nordmenn fra Thailand etter katastrofen.

Gabrielsen sier helsetilstanden gjennomgående var god for passasjerene, men at to måtte settes av i Dubai av medisinske årsaker, mens en person ble brakt i ambulanse til Ulllevål Universitetssykehus direkte fra Gardermoen.

- Operasjonen har gått knirkefritt. Vi var godt rustet med helsepersonell til å møte disse passasjerene, men omfanget av hjelpebehovet viste seg å være mindre enn fryktet. Folk flest var opptatt av å komme seg fortest mulig hjem igjen, sier Gabrielsen.

- De som kom bort og snakket med meg, ville alle berømme hjelpen de hadde fått av lokale thailendere, sier utenriksminister Jan Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere