RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk ikke ta over ansvaret for guttene

Foto: Jeanine R.Norbeck (Øyene)
Sist oppdatert:
Allerede i 2004 forsøkte Nøtterøy kommune å ta over ansvaret for de sexmisbrukte barna. Men fikk avslag av Fylkesnemnda.

Rådmann Toril Eeg i Nøtterøy kommune avviser kritikken i den knusende rapporten fra Fylkesmannen i Vestfold, der Nøtterøy kommune skal ha brutt loven overfor de to guttene som ble torturert og voldtatt gjennom en årrekke.

- Den største feilen i denne saken ble begått av Fylkesnemnda (Fylkesnemnda for sosiale saker i Buskerud og Vestfold) som ikke ga medhold i omsorgsovertakelse, tross tydelige anbefalinger fra barneverntjenesten i Nøtterøy, sier hun.

- Når saken nå tas opp igjen, er det kun fokus på kommunene, mens det etter vår oppfatning var Fylkesnemnda, som er statens juridiske organ, som gjorde en feil beslutning ved ikke å la barnevernet overta omsorgen for barna. Man her har to statlige organer - Fylkesnemnda og Fylkesmannen - som begge skal bidra til å ivareta barna beste, hatt helt motstridende konklusjoner, sier hun.

Knusende rapport
Den knusende rapporten fra Fylkesmannen konkluderer med at kommunene Tønsberg, Nøtterøy og Re ikke gjorde jobbene sine da to gutter ble torturert og voldtatt flere ganger gjennom flere år, og at Nøtterøy og Re har begått lovbrudd i barnevernssaken.

Fram til 2006 levde de to guttene (i dag 10 og 12 år) under ulevelige forhold. De skal gjentatte ganger ha blitt seksuelt misbrukt av morens venner. Venner som passet barna når moren ruset seg.

Les: Småbrødre voldtatt og torturert - fikk ikke hjelp

Fylkesmannen mener at kommunene ikke gjorde nok for barna.

- Dette er ikke så ekstremt. Det er mange barn i Norge som har det like vanskelig som disse to. Foreldre rømmer fra barnevernet i en kommune og bosetter seg i en annen. Hensynet til foreldrene, og da særlig mor, er alt for stor. Slik var det også i denne saken. Barna ble ikke sett, og mor fikk for mange sjanser, sa barnas bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Nettavisen tidligere torsdag.

Les: - Mor fikk for mange sjanser

- Fikk hjelp
- Vi har sett gjennom rapporten. Og selvfølgelig er det fremdeles slik at vi har barnas beste for øye. Etter å ha snakket med saksbehandlerne som var på saken, så mener vi at de gjort en barnevernsfaglig god jobb, sier rådmann Toril Eeg i Nøtterøy til Nettavisen og legger til.

- Det har i Nøtterøy aldri vært mistanke om seksuelle overgrep.

Kommunen vil nå diskutere rapporten med Fylkesmannen i Vestfold.

Moren og de to barna kom fra Tønsberg til Nøtterøy i 2000.

- Da fikk de hjelpetiltak med en gang som ble vurdert som riktig og hensiktsmessig, sier Eeg.

I 2003 forverret situasjonen seg og barnevernet i Nøtterøy reiste sak om omsorgsovertakelse i 2004.

Fikk avslag på å ta barna
- Fylkesnemnda sa nei. Nemnda konkluderte den gang med at det ikke skulle foretas en omsorgsovertakelse, og nemnda var den gang heller ikke kritisk til hvordan kommunen hadde behandlet saken, sier Eeg til Nettavisen.

- Slik vi oppfatter Fylkesmannens konklusjon i dag, så er den helt motsatt av den fylkesnemnda gjorde. Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen som er oversendt til Fylkesmannen. Vi opplever den som unyansert, sier Eeg.

- Er det slik at barnevernet veier hensynet til foreldrene for tungt, og ikke ser barnas behov godt nok?

- Jeg har tillit til at barnevernet alltid har barnas beste for øye. Forskere og fagfolk mener at barn har det best hos sine foreldre, og det blir nok arbeidet preget av. Det skal veldig mye til for at det beste for barna ikke er å være sammen med sine foreldre. Fylkesnemnda sier gjerne at man skal prøve alt annet først, sier Eeg.

På et punkt mener hun at barnevernet i Nøtterøy skal ta kritikk.

- Alle vurderingen som barnevernet gjorde fortløpende i saken burde ha vært bedre dokumentert. Vi gjør nå en jobb for å bli flinkere til å dokumentere alle vurderinger og kontakter barnevernstjenesten har i alle saker, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere