Fikk konsekvenser for pasienter

Forskerbløffen ved Radiumhospitalet kan ha påført pasienter unødvendige lidelser og økt helserisiko. Det hevder overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

17.01.06 09:03

- Pasienter kan ha levd med store smerter helt unødvendig som følge av at de fryktet bivirkninger av smertestillende medisiner, og lot være å ta dem, sier Madsen til Adresseavisen.

Han mener både leger og pasienter unødvendig ble skremt av Jon Sudbøs advarsler mot visse typer smertestillende medisiner. Han viser til at Jon Sudbø i mai i fjor gikk ut og advarte spesielt kronikere mot å bruke betennelsesdempende medisiner av den gamle typen, for eksempel Ibux, Ibuprofen og Naproxen. Leger satte pasienter på medisin av den nye typen, såkalte Cox2-hemmere, som ifølge Madsen gir økt risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt.

- Det er ille. Dette førte til mye engstelse og bekymring blant pasienter, sier Madsen.

Forskningen bidro også til at amerikanske myndigheter i februar i fjor stemplet advarsler på flere av preparatene som selges reseptfritt.

På et møte i den rådgivende komite til det amerikanske legemiddelverket (FDA) i Washington ble hovedresultatet av den nå famøse studien presentert i midten av februar 2005. Til Aftenposten sier Madsen at studien, som altså bygget på fabrikkerte data, sto helt sentralt da amerikanske legemiddelmyndigheter i april samme år gikk ut og advarte mot bruk av betennelsesdempende og smertestillende medisiner i NSAD-gruppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.