*Nettavisen* Nyheter.

Fikk reduserte metanol-dommer

Foto: (Politiet)

To personer har fått redusert straffen i forbindelse med det såkalte «Mosse-partiet» med metanolsprit som tok livet av to nordmenn i fjor.

14.01.04 10:27

Onsdag fikk den ene tiltalte, en polakk, redusert straffen fra tre års fengsel til to år og seks måneder i Hovrätten for Västra Sverige i Göteborg.

8 måneder ble 100 timer
En 50 år gammel svenske som også var tiltalt i saken, fikk redusert straffen fra åtte måneders fengsel til 100 timers samfunnstraff.

Dommen fra Karlstads tingsrätt i juni i år ble dermed kraftig redusert for 50-åringen.

I dommen fra hovrätten, som tilsvarer norsk lagmannsrett, ble den 35 år gamle polakken funnet skyldig i smugling av 6400 liter sprit.

Retten finner derimot ikke bevis for at tiltalte visste at det var metanolinnholdig sprit i lasten som senere endte opp med å ta livet av to personer og skade ti andre i Norge.

- Selv om lovbruddet i seg selv medførte alvorlig risiko for menneskers liv eller helse, skal dette derfor ikke tas hensyn til i bedømmelsen av lovbruddets alvorlighet, skriver hovrätten i dommen som TV 2 Nettavisen har fått tilgang til.

Den 50 år gamle svensken ble dømt for ulovlig befatning med smuglergods.

Heller ikke han blir dømt for å ha visst at spriten innehold metanol.

Utvist i 10 år
50-åringen ble dømt for å ha lastet og losset de 6400 literne med metanolholdig sprit, samt for å ha kjørt et annet parti til et sted hvor han dumpet det.

Retten finner det også sannsynlig at 50-åringen følte seg tvunget til å hjelpe den 35 år gamle polakken med lastingen og lossingen av spritpartiet.

I tillegg til straffen på to og et halvt års fengsel, ble polakken også dømt til å betale 1,4 millioner kroner til staten. Polakken ble samtidig utvist fra Sverige i ti år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.