RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Kreftregisteret)

Fikk seksdobbelt honorar

Sist oppdatert:
Forskningssjefen i Kreftregisteret fikk fett betalt av amerikansk legemiddelgigant.

Les også:Fikk penger før vaksineavtale

Til sammen skal forskningssjef Steinar Ø. Thoresen ved Kreftregisteret ha fått utbetalt drøye 140.000 kroner i møtehonorarer fra Merck. Det opplyser direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, til Nettavisen.

- Dette var tankeløst av vår medarbeider. Men vi kan forsikre at dette ikke har påvirket kontrakten med Merck eller innholdet i studien. Men vi forstår at det kan settes spørsmålstegn ved utbetalingene, og det er der tankeløsheten ligger, sier direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, til Nettavisen.

- Ingenting å skjule
VG skriver i dag at Thoresen forhandlet fram et større avtale med det amerikanske legemiddelfirmaet Merck om et norsk vaksineprogram for livmorhalskreft. I tillegg til møtehonorarene, fikk forskningssjefen tilbakebetalt reiseutgifter direkte til sin private konto. Til sammen utgjorde utbetalingene 233.900 kroner.

Det var Kreftregisterets egen revisor, PriceWaterhouseCoopers (PWC), som oppdaget utbetalingene Thoresen unnlot å opplyse om. De har igjen valgt å informere Riksrevisjonen om avsløringene.

Selv sier forskningssjefen sier at han aldri oppfattet disse honorarene som bierverv han måtte opplyse om.

- Jeg har ingenting å skjule, sier han til VG.

Thoresen har for tiden permisjon fra jobben som forskningssjef. Permisjonen har ifølge Langmark ingen sammenheng med avsløringene til PWC.

- Kan utsettes for mistanke
Ifølge Kreftregisterdirektøren er det ikke vanlig at deres ansatte mottar møtehonorar, men opplyser at dersom de inviteres til å holde foredrag for Legeforeningens etterutdanningskurs, godtgjøres dette vanligvis med dekking av reiseutgifter og en mindre sum – om lag 1000 kroner.

Til sammenligning mottok Thoresen 1000 dollar, om lag 6200 kroner, per møte han deltok på, noe som dermed er over syv ganger høyere enn normalt.

- Det er langt mer belastende å reise til USA enn til for eksempel Bergen. Men det er uansett tankeløst av Thoresen å utsette seg selv for mistanken om for nær kontakt med oppdragsgiver. Men slik jeg kjenner ham, er dette ikke gjort med snedig vilje, sier Langmark.

- Ikke unormalt
Generalsekretær i Legeforeningen, Terje Vigen, kjenner kun saken gjennom media. Han sier at møtehonorarer på mellom 5000 til 7000 kroner ikke er uvanlig i legemiddelindustrien.

- Slik jeg ser denne saken, virker ikke beløpene som er kommet frem her, avskrekkende høye, sier Vigen til Nettavisen.

Han opplyser på generelt grunnlag at Legeforeningen oppfordrer alle leger om å oppgi alle bierverv og oppdrag de har med eksterne, uavhengig av forpliktelser i arbeidsavtaler.

- Det aller beste i alle tilfelle er å ha full åpenhet. Dette fordi slike avtaler ikke nødvendigvis har noe med illojalitet å gjøre, men fordi andre kan sette spørsmålstein ved dem, sier Vigen.

- Gjort er gjort
Kreftregisteret forteller nå at de har for lengst ryddet opp i det de kaller en «tankeløs og dum» sak.

- Kontrakten mellom Thoresen og Merck er avsluttet og han har beklaget forholdet. Vi har diskutert saken med direktørene i Helse Sør og Radium/Rikshospitalet og skrevet ned en beskrivelse av saken, og vedlagt ledelsens og den det angår sitt syn på saken. Dette er så lagt i personalmappen, sier Langmark.

- Vi har kommet til at det som er gjort er gjort. Så da er saken ute av verden, sier direktøren til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere