Fikk ti år for bilbombe

DRAMMEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): Magnar Illøkken (41) er dømt til 10 års fengsel for drapsforsøk og mordbrann etter å ha sprengt ekskonas bil i lufta. Han anket på stedet.

16.04.04 11:30

Ifølge dommen er det bevist at mannen sto bak attentatet der eks-kona ble påført alvorlige skader, og retten mener tiltalte er skyldig utover enhver rimelig tvil.

Mannen er også dømt til å betale totalt 1.275.000 kroner i erstatning til eks-kona.

Illøkken anket dommen på stedet, og han anket både straffeutmåling, skyld og bevisanvendelse.

Pågrepet

Etter at dommen ble opplest, ble 41-åringen pågrepet på stedet. Han vil ifølge aktor nå bli fremstilt for varetekt senere i dag.

Aktor opplyser at årsaken til pågripelsen er hensynet til samfunnets allmenne rettsoppfatning.

- Jeg er svært skuffet over dommen. Jeg registrerer at de har lagt påtalemyndighetens påstand til grunn, sier mannens forsvarer Frode Sulland.

Sulland mener det ikke finnes grunnlag i rettspraksis for å dømme 41-åringen så strengt.

- Tilfeldig at det ikke ble drap
Drammen tingrett finner det skjerpende at hendelsen var planlagt. Retten mener det er tilfeldig at eksplosjonen ikke førte til drap eller at hun ble kraftigere kvestet.

Retten la også til grunn at offeret var en meget vakker kvinne, som tidligere hadde vært fotomodell, og at de skadene hun nå var påført vill svekke hennes livskvalitet.

Retten vektlegger også at hun har fått sterkt redusert syn, og at hun er påført 50-55 prosents medisinsk invaliditet.

Dommen er i tråd med statsadvokat Pål Bergs påstand om ti års fengsel. Aktor ba alternativt om tolv års forvaring for tiltalte. Han mente at rettssaken i Drammen tingrett har vist at mannen forsøkte å ta livet av sin ekskone, og at han systematisk har undertrykt sin tidligere kone. Berg mener det er grunn til å tro at han igjen kan bli en fare for ekskona.

Mener å ha bevis
Påtalemyndigheten mente i retten å kunne bevise at det var kvinnens 41 år gamle eksmann som plasserte bomben i bilen hennes. Dette var retten i. Golfen eksploderte da hun åpnet bildøren om morgenen 23. januar i fjor. Kvinnen er ennå merket av eksplosjonen som nær tok hennes liv. I Drammen tingrett fortalte hun om den grufulle hendelsen.

Påtalemyndigheten mener at eksmannen hadde kunnskapen, motivet og utstyret til å plassere bomben. Det sterkeste beviset er vitneutsagn fra personen som mener å ha gitt dynamitten til 41-åringen. Tiltalte har hele tiden benektet å ha mottatt dynamitten, og hans familie mener han var i juleselskap da dynamitten skulle ha blitt overdratt.

- Statsterrorisme
Den tiltalte 41-åringen hevder han er uskyldig og mener at politi og påtalemyndighet har kjørt en ensidig kampanje mot ham.

- Den prosessen som jeg og min familie er blitt utsatt for i denne saken, er hårreisende. Dette er statsterrorisme. De har jo ikke sett på andre muligheter, sa den tiltalte til TV 2 Nettavisen under rettssaken. Han har stor tro på at han blir frikjent, og har sagt at hele etterforskningen bør granskes av SEFO.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag