Gå til sidens hovedinnhold

Fikk ti år for konedrap

33-åringen fra Finnsnes i Troms ble ikke trodd av retten da han hevdet at han skjøt sin russiske kone (38) ved et uhell.

Dommen, som falt fredag, er i samsvar med straffepåstanden fra aktor, statsadvokat Stig Ole Haug. Forsvarer John Christian Elden ba om full frifinnelse, skriver NTB.

Den 33 år gamle tannlegen har fra første avhør morgenen 9. januar innrømmet at det var han som skjøt kona med et uhell etter en bitter ekteskapskrangel samme natt. I det første politiavhøret fortalte 33-åringen at han hadde bestemt seg for å skyte sin kone og deretter seg selv da krangelen toppet seg.

Endret forklaring

I retten hevdet han at han bare ønsket å få i stand en dialog med kona, og at han ikke visste at haglgeværet var ladd. Politiforklaringen skal ha vært full av feil fordi han fortsatt var preget av hasjrus og fordi han var "låst i tankene".

Retten finner ingen grunn til å tro på at den siste forklaringen er korrekt. I dommen vises det til at verken lensmannen som avhørte ham, eller legen som undersøkte 33-åringen oppfattet at han var ruset eller i noen spesiell sinnstilstand.

- Det mest påfallende er hvor totalt uberørt han virker av det hele. Ikke uberørt i betydning av lammet eller apatisk, eller ute av stand til å gjøre rede for seg. Han virker rett og slett uberørt av det hele, som om det er en vanlig dag. Han virker ikke ruspåvirket.", skrev legen i sin vurdering etter den kliniske undersøkelsen.

Truet barna

Kvinnens to barn, en 13 år gammel datter og en 16 år gammel sønn, var til stede i huset da drapet skjedde. Vekket av morens rop under krangelen, kom de ned i stua der moren lå skutt. Barna ville ringe etter hjelp, men datteren har forklart at hun trodde stefaren ville drepe henne da han rettet våpenet mot henne idet hun forsøkte å ringe etter hjelp. Like før hadde hun revet seg løs fra ham. Dette avviser den domfelte 33-åringen, men blir heller ikke på dette punktet trodd av retten.

"Tiltaltes trussel, både i ord og gjerning, om å skyte en 13 år gammel jente som vil ringe etter hjelp fordi hun nettopp har observert sin mor liggende på gulvet med synlige skuddskader i halsen, fremstår for retten som ubeskrivelig brutal og hjerterå", heter det i dommen.

De to barna er tilkjent en erstatning på 250.000 kroner hver.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar