RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk trøbbel med 4. klasse-test

Sist oppdatert:
Ingen klarte fem rette, og Carl I. Hagen nektet å svare da TV 2 Nettavisen ville teste politikerne i samfunnsfag for 4. klassinger. Sjekk om du kan mer enn politikerne.

Partiene skryter av skolepolitikken, men ingen av topp-politikerne klarte spørsmålene fra 4. klasse-pensumet.

Kvalitetsutvalget la fram 117 forslag til bedre kvalitet i skolen i juni, og i løpet av valgkampen har alle politikerne gjort det klart at de ønsker å fokusere på kunnskap og ferdigheter framfor trivsel og sosial samhandling i skolen.

Men hva kan en fjerdeklassing i forhold til en stortingsrepresentant eller en statsråd? Det ønsket TV 2 Nettavisen å finne ut da vi plasserte stortingspolitikerne på skolebenken igjen.

Ap best i klassen
Vi utfordret politikerne til å svare på fem tilfeldig utvalgte spørsmål fra boka «Fritt Fram - Natur, Miljø og Samfunn 4», som brukes i undervisningen på fjerde klassetrinn i grunnskolen. De viste seg at ingen av politikerne klarte å svare riktig på alle spørsmålene.

Fremskrittspartiet får til og med stryk, for verken formann Carl I. Hagen, nesteleder Siv Jensen, nestleder John Alvheim eller stortingsrepresentant Arne Sortvik i utdannelseskomiteen ønsket å svare.

Arbeiderpartiet kom best ut testen med fire rette av fem svar. Så fulgte Venstre og Kristelig Folkeparti med tre rette, Sosialistisk Venstreparti og Høyre med to rette og Senterpartiet med bare en rett av fem spørsmål.

Politikerne fikk følgende spørsmål:

1.Når endte steinalderen?

2.Hva heter hovedstaden i Guatemala?

3.Hva heter den største planeten i solsystemet?

4.Når ble sameloven vedtatt?

5.Hvor mange menn møtte på Eidsvoll for å lage grunnloven i 1814?

(Svarene finner du nederst på siden)

Fire av fem rette
Ledelsen i Arbeiderpartiet visste kanskje på forhånd at deres stortingsrepresentant Vidar Bjørnstad i utdannelseskomiteen er blant de smarteste i partiet. For det var han TV 2 Nettavisen fikk anbefalt da vi ringte for å få noen til å svare på testen. Bjørnstad svarte rett på fire av de fem spørsmålene. Det eneste spørsmålet han ikke klarte, var når steinalderen endte.

Stortingsrepresentant Trine Skei Grande fra Venstre og 2.nestleder i KrF, Knut Harald Hareide, klarte begge å svare riktig på tre av de fem spørsmålene. Grande visste ikke når sameloven ble vedtatt og når steinalderen sluttet. Hareide kunne på sin side ikke svare på når steinalderen endte og hvor mange menn som møtte på Eidsvoll.

Dårlig
Nestleder Erna Solberg i Høyre visste hva hovedstaden i Guatemala heter, og hvilket år Sametinget ble opprettet. Men statsråden klarte ikke å svare riktig på de andre tre spørsmålene.

SV klarte også å svare på to av de fem spørsmålene. Nestleder Øystein Djupedal visste hvor mange menn som møtte på Eidsvoll og hva hovedstaden i Guatemala heter.

Rune Skjælaaen, som sitter i Stortingets utdanningskomité for Sp, får nesten stryk på testen. Han svarte riktig på ett av fem spørsmål; nemlig hva hovedstaden i Guatemala heter.

Verken hjelpemidler eller betenkningstid på mer enn få sekunder var tillatt.

Her er svarene:

1.Når endte steinalderen?

Riktig svar: Ca år 1800 f.Kr.

2.Hva heter hovedstaden i Guatemala?

Riktig svar: Guatemala City

3.Hva heter den største planeten i solsystemet?

Riktig svar: Jupiter

4.Når ble sameloven vedtatt?

Riktig svar: 1987

5.Hvor mange menn møtte på Eidsvoll for å lage grunnloven i 1814?

Riktig svar: 112 menn

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere