RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk øyenstenen hjem til jul

Foto: Arne Lutro (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Lørdag kveld var det julaften i Stavanger. Da kom Bjørge Leirvik og Arild Warland hjem med sine kidnappede barn.

Få oversikt:Alt om kidnappingssaken

SOLA/STAVANGER (Nettavisen): Nøyaktig ett og et halvt år etter at de to barna på tre og 12 år ble kidnappet av sin mor og tatt med til stillehavsøya Palau, var barna endelig tilbake i Norge.

- Det går ikke an å beskrive. Nå står jeg her. Med min datter på armen. I Stavanger, sier Bjørge Leirvik med gledestårer i øynene.

Bak ham står Arild Warland sammen med sin sønn og smiler lykkelig og trøtt. Etter halvannet døgns reise fra andre siden av jordkloden, er fedrenes mareritt endelig over.

Norsk press
Stemningen var spent på Sola flyplass i Stavanger lørdag kveld. I ankomsthallen hadde et tyvetalls mennesker – besteforeldre, venner, søskenbarn og tanter og onkler – møtt opp for å markere slutten på fedrenes kamp.

11. juni i fjor tok barnas mor loven i egne hender. Kvinnen, som har barn både med Arild og Bjørge, hadde da blitt fradømt den daglige omsorgen for sine tre barn i Stavanger tingrett. Før ankesaken startet i lagmannsretten, kidnappet moren de to yngste barna og flyktet til hjemlandet i Stillehavet.

«Jeg kan ikke fatte at vi endelig er hjemme»

Bjørge Leirvik, pappa

Da fedrene oppdaget hva som hadde skjedd, gjorde de alt for å stanse moren underveis. Men treghet i politiet førte til at moren slapp unna.

Og siden Palau ikke har underskrevet Haag-konvensjonen, var ikke øystaten pliktig etter internasjonale avtaler til å utlevere barn - til tross for at de tre var etterlyst gjennom Interpol.

Men Arild og Bjørge gav aldri opp kampen. Etter at Nettavisen skrev om fedrenes situasjon, fikk de møte justisminister Knut Storberget som personlig involverte seg i saken. Via Utenriksdepartementet ble det lagt et betydelig press på Palau.

Ordnet opp selv
Til syvende og sist var det likevel fedrenes utrettelige kamp som førte frem.

Ved hjelp av en advokat på Palau, klarte Arild og Bjørge å få saken opp i en lokal domstol. 14. november falt dommen: De norske rettsavgjørelsene skulle også gjelde på Palau. Dermed kunne fedrene dra for å hente sine barn.

Arild og Bjørge hadde ingen tid å miste. Under ett døgn etter at dommen falt, var de underveis.

Men da de kom frem, fikk de vite at moren nektet å gi seg. Først klarte hun å utsette hjemreisen med to uker. Da det nærmet seg avreise, anket hun den lokale dommen og ba om utreiseforbud. Men dommeren sa stopp – og fredag startet den lange hjemreisen til Norge.

Storesøster manglet
Da dørene i ankomsthallen gled til side og de fire hjemvendte kom gående, var det knapt et tørt øye å se hos de fremmøtte. Den eneste som manglet var de to barnas storesøster (14).

- Hun er i Oslo i helgen på en turnering. Jeg ville ikke at hun skulle avbryte den. Men jeg vet at hun er spent og gleder seg til å komme hjem i morgen, sier pappa Arild.

Storesøsteren har selv fortalt hvordan det var å få søsknene kidnappet av moren. Les hennes historie her.

Etter en rolig avskjed, forsvant de to familien hvert til sitt.

- Jeg kan ikke fatte at vi endelig er hjemme. Nå skal datteren min få hilse på farmor, tanter, onkler og søskenbarn, før vi kryper til sengs. Sengen hennes står der ennå, med 14-15 bamser i, sier Bjørge til Nettavisen.

Les mer om fedrenes dramatiske reise til Palau i Nettavisen mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere