RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fiktivt barnekor svindlet millioner

Foto: Kay Stenshjemmet/Romerikes Blad
Sist oppdatert:
Mottok flere millioner kroner i automatinntekter.

Barnekoret skal verken ha hatt øvinger eller arrangementer. Likevel skal de to tiltalte ha mottatt flere millioner kroner i automatinntekter Da rettssaken mot dem startet i Nedre Romerike tingrett i går, erkjente begge to straffskyld, skriver Romerikes Blad.

– Jeg tror ikke barnekoret skulle vært godkjent for automatinntekter, innrømmet den ene av de tiltalte i sin forklaring.

– Var ingen øvinger
Men mens han hevdet at det hadde vært en viss aktivitet i koret en liten stund, avviste hans medtiltalte det i sin forklaring.

– Det var ingen øvinger og ingen arrangement. Det var en fiktiv forening, slo han fast.

De to er tiltalt for å ha lurt til seg 1,9 millioner kroner.

Lurte andre foreninger
Ifølge politiets tiltale startet svindelen ved juletider i 2000 og pågikk i hele fem år. Sammen med samboere og andre venner sørget de både for både etablering av barnekoret og søknad om godkjenning for spilleautomatinntekter.

I tillegg til de 1,9 millionene ble tre andre foreninger lurt til å tro at de måtte dele sine automatinntekter med barnekoret. Det resulterte i ytterligere en drøy million kroner på barnekorets konto.

Sammen med de to hovedmennene er også deres tidligere samboere og to andre medsammensvorne tiltalt for medvirkning til svindelen.

Ingen av disse erkjenner straffskyld.

Ansatt i automatselskap
Politiet mener svindelen lot seg gjennomføre fordi fire av de tiltalte var ansatt i et automatselskap som administrerte tildeling og plassering av spilleautomater på vegne av Lotteritilsynet.

Det var en ansatt i automatselskapet som fattet mistanke om at det foregikk lyssky virksomhet. Han meldte fra til Lotteritilsynet som fikk bekreftet mistanken gjennom undersøkelsene de iverksatte.

Samlet inn kvitteringer
– Det ble hektisk og panisk virksomhet da Lotteritilsynet varslet at de ville møte oss, fortalte den ene hovedtiltalte i retten i går.

– Vi hadde et møte hvor vi ble enig om å skaffe navn på barn som kunne stå som medlemmer i koret, og det ble iverksatt innsamling av gamle kvitteringer hver og en av oss hadde og som kunne brukes som dokumentasjon på utgifter koret hadde hatt. Det ble også kjøpt inn utstyr og bøker som sammen med musikkinstrumenter noen av oss hadde ble plassert i det som liksom var øvingslokalene våre.

En bekjent skal også ha fått betalt for å bekrefte at han var bussjåfør på en tur foreningen hadde vært på i Tyskland.

– Aldri på tur
Begge de hovedtiltalte innrømmet imidlertid at foreningen aldri hadde vært på noen Tysklandstur.

Tingretten har satt av både denne og neste uke til behandling av saken.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere