*Nettavisen* Nyheter.

Filleristing kan gi ADHD

Foreldres desperate forsøk på å få babyen til å ti stille kan gi barnet ADHD og schizofreni.

(iOslo.no) - 20-40 prosent av barna som filleristes, dør. En tredjedel får hjerneskader som lammelser, blindhet eller cerebral parese. Den siste tredjedelen går det tilsynelatende bra med, men de er overrepresentert i ADHD-statistikken, sier postdoktor ved rettsmedisinsk institutt på Universitetet i Oslo Arne Stray-Pedersen til iOslo.no.

Han er en av landets fremste eksperter på barnemishandling. I forbindelse med et forskningsprosjekt om spedbarn som har vært utsatt for vold, har Stray-Pedersen funnet linken mellom mishandlingen og ADHD, skriver Apollon.

ADHD og schizofreni
- Våre data tyder på at barn som er blitt filleristet er overrepresentert i ADHD-statistikken. Det er også antatt at schizofreni forekommer oftere hos disse barna enn andre, sier han.

Stray-Pedersen forteller at alle som legges inn på sykehuset for kraftig filleristing får betydelige hjerneskader, men han understreker at filleristing kan resultere i ADHD, og at det ikke er slik at barn med ADHD har vært filleristet i spedbarnsalder.

Årlig dør fem barn i Norge av filleristing. Stray-Pedersen kaller det «Nå tier du still»-syndromet.

Feil medisin
- Man har sett at dødsfallene passer med alderstrinnene hvor spedbarn gråter mest. Dette gjør foreldrene for å bli kvitt skrikingen, også er det bare feil medisin, sier han.

Han understreker at det ikke gjøres med overlegg.

- Skal du ta liv av barnet, gjør du noe annet, sier Stray-Pedersen.

Fordi mishandlingen av barn foregår med overgriperen alene, vet man fra tidligere lite om skademønsteret ved filleristingen. Derfor har Stray-Pedersen gjort undersøkelser med en moderne kollisjonsdukke.

Undersøker sannsynlighet
Dukken er utstyrt med sensorer, slik at den kan brukes til rekonstruering av hendelser.

- Hvis foreldrene sier at barnet har dunket hodet mot et bord, kan vi si at det tilsvarer et fall på en meter mot et parkettgulv. Det gir igjen så og så mye sannsynlighet for skade, sier rettsmedisineren.

Han forteller at det tidligere har vært mye synsing på området.

- Det har vært kvalifisert synsing, men nå har vi mer objektive data i tillegg. Nå kan vi illustrere om det er sannsynlig eller ikke om en hendelse gir opphav til skade, sier Stray-Pedersen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.