RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Filmet egen menneskesmugling

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): For å bevise at han hadde gjort jobben, filmet menneskesmugleren klienten sin på vei til Norge. Dermed satt han i saksa. Les hvordan menneskesmuglerne opererer.

En fersk dom fra Kristiansand gir et innblikk i hvordan moderne menneskesmugling foregår. En 31-årig påstått somalier er dømt til 6 måneders fengsel. Retten mistenker ham åpenbart for organisert menneskesmugling i flere land, men finner bare følgende bevist:

Torsdag 16. oktober stopper politiet tiltalte når han sammen med en annen kommer med danskefergen til Kristiansand. Han sier han hjelper en barndomsvenn fra dårlige kår i Somalia til Norge.

Tre bursdager og seks identiteter
Men forklaringene deres står ikke til troende. De skal begge være oppvokst i Somalia, men bevisføringen viser at de knapt kan ha vært i landet. De kan ikke språket, vet ikke hvilken klan de tilhører og egen by plasseres i feil ende av landet.

De forklarer seg ikke om hverandre før de får lese hverandres politiforklaringer. De tilpasser seg hverandres forklaringer så sprikende og gjennomgående at retten mister all tillit til dem.

Den smuglede hadde allerede oppgitt tre bursdager og seks ulike identiteter til italienske myndigheter. Når han i tillegg møtte smugleren med mobiltelefon og bilde av ham i bagen ved ankomst Danmark, ble retten etter hvert overbevist om at dette handlet om menneskesmugling.

Organisert reise
Den smuglede mannen kom til Norge med enveisbillett. Mobiltrafikk viser at han hadde kontakt med smuglerens svigerinne og smugleren.

I tillegg vises det til et mobilnummer som åpenbart tilhører en bakmann, men som verken domfelte eller den innreisende sier de kjenner.

«Det finnes ingen annen forklaring på hvorfor tiltalte og NN skulle reise sammen fra Danmark til Norge enn at dette var siste del av en organisert reise som for NNs del startet i Afrika».

Filmet «kunden»
Retten viser da også til at fotoene i bagen til den smuglede viste smugleren, og antar dette er for at de skulle kjenne hverandre igjen ved møte i Danmark. Når det gjelder videoen legger retten til grunn «..at tiltalte filmet NN for å kunne dokumentere overfor hovedmannen at han hadde gjort sin del av jobben.»

Den tiltalte dansken har fortalt om reiser til Norge, Italia og England, som ikke helt rimer med hans situasjon som sosialmottaker i Danmark.

«Det fremstår som åpenbart at han lyver om både formålet med reisene, finansieringen av disse, pengeoverføringene og vekslingen av valuta, og sammenhold med de øvrige bevis i saken finner retten det bevist at disse forhold har sammenheng med organisert menneskesmugling,» heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Somalieren ble dømt til seks måneders fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere