RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Margreth Olin vil høre justisminister Anders Anundsen si unnskyld i asylbarnsaken. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Margreth Olin vil høre justisminister Anders Anundsen si unnskyld i asylbarnsaken. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Trond Reidar Teigen (NTB scanpix)

Filmskaper Margreth Olin: Ber Anundsen si unnskyld til asylbarna

Sist oppdatert:
Filmskaper Margreth Olin møtte justisminister Anders Anundsen (Frp) til debatt om asylsaken. Nå vil hun høre ham si unnskyld.

Under «Debatten» på NRK torsdag kveld var det den betente asylbarnsaken tema.

Blant debattantene var både filmskaper Margreth Olin, justisminster Anders Anundsen (Frp) og KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Når man begår en feil, og de menneskelige omkostningene for de det gjelder er så omfattende som i dette tilfellet – at barna har blitt sendt ut, at de har nær berøring med krigshandlinger, at de er internt fordrevet på ny flukt – da skal man be om unnskyldning, sier Margreth Olin.  

Mener sakene burde blitt behandlet annerledes

Olin har laget film om enslige mindreårige asylsøkere og følger flere av dem fortsatt. Hun mener asylsøkerne har fått altfor dårlig behandling av sakene sine.

- Å rette opp den feilen, betyr – selvfølgelig skal de få sakene sine behandlet på nytt, og det burde dere ha gjort på en verdig måte uten å slå politisk mynt om at dere skulle ha noe tilbake.

Programleder Ingunn Solheim spør Anundsen:

- Sier du unnskyld til barna?

- Nei, sånn ser det ikke ut fra mitt ståsted. Det ble endringer som vi signaliserte i denne avtalen, det ble en engangsløsning som har gitt mange barn opphold, det ble en endring i den varige vektlegging av barns interesser den 8. desember, sier Anders Anundsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Margreth Olin mottok Amandaprisen 2013 i kategorien Beste dokumentarfilm for filmen "De andre". Filmen handler om enslige mindreårige asylsøkere som har fått begrenset opphold i Norge.


Fakta: Den nye asylavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Barn som er uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015 – datoen for instruks som sikrer at lengeværende barn får ny vurdering – og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, skal få sine saker behandlet på nytt. Dette gjelder dem som ikke har fått prøvd sin sak etter de nye reglene fra desember 2014.
  • Utlendingsnemnda (UNE) skal sammen med frivillige organisasjoner forsøke å ta direkte kontakt med de familiene det gjelder.
  • Internering av barn skal bare skje i forbindelse med tvangsretur eller etter andre hjemler i utlendingsloven. Politiets utlendingsenhet (PU) skal unngå i det lengste at barn oppholder seg på utlendingsinternatet.
  • Utlendingsloven endres for å forhindre gjentatt familieinnvandring basert på flerkoneri.
  •  Utlendingsdirektoratet får midler for vurdering av beskyttelsesbehovet i saker der grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosiale eller humanitære forbedringer i hjemlandet.
  • Flyktninger som drar på besøk til hjemlandet, kan få tilbakekalt oppholdstillatelsen.
  • Les mer på regjeringen.no

Ikke nådig

Leder Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) var ikke nådig med statsråd Anundsen i debatten.

-Han er satt under administrasjon. Han må melde månedlig til Venstre og KrF at han holder denne avtalen, lød hennes syrlige kommentar, som ble møtt av et overbærende smil og hoderisting fra justisministeren. 

Det ble enighet i asylsaken onsdag kveld, og statsminister Erna Solberg mener de har kommet frem til en avtale der alle partier har fått god innflytelse.

Les også:Erna Solberg: - Vi har en avtale

Solbergs største problem

Asylavtalen var tema også i Gunnar Stavrums blogg Nett på sak torsdag.

- At løsningen på asylsaken ikke kom før nå, viser statsminister Erna Solbergs største problem: De borgerlige partiene lar problemsakene trekke ut i all evighet, skriver Stavrum.

Les hele bloggen hans her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere