*Nettavisen* Nyheter.

Finanskjendis i voldtekts-krangel

Uten å ha avhørt finanskjendisen, konkluderer politiet med at den 21 år gamle kvinnen aldri har blitt voldtatt.

26.10.06 08:21

Natt til 9. august i år skal kvinnen (21) ha møtt finanskjendisen og en journalist på et av Bergens mest populære utesteder. Senere samme natt skal kvinnen, ifølge hennes versjon, ha blitt voldtatt av finanskjendisen. Han begynte med å beføle henne, kle av henne og rev i stykker trusen før han gjennomførte samleie med henne.

Journalisten, som da lå og sov, skal senere ha våknet og også hatt sex med kvinnen.

Finanskjendis ikke avhørt
En time etter at voldtekten skal ha skjedd, anmeldte kvinnen forholdet til politiet. I avhør dagen etter konkluderte politiet med at det ikke dreide seg om voldtekt. Kvinnen fikk vite at hun ikke hadde krav på bistandsadvokat.

Først to måneder senere ble journalisten avhørt av politiet. Finanskjendisen er per dags dato – nesten tre måneder etter den angivelige voldtekten – fremdeles ikke avhørt.

Politiet tror ikke på kvinnens forklaring om voldtekt, og har nedgraderte saken til «seksuell handling uten samtykke» – som har en strafferamme på maks ett år.

En nær slektning av kvinnen reagerer sterkt på politiets fremgangsmåte.

- Det virker som politiet vegrer seg for å plage «viktige folk». Hadde det vært mannen i gata som ble mistenkt for voldtekt, ville politiet tatt tak i saken og avhørt alle involverte med en eneste gang, sier mannen til Nettavisen.

- Slik det er nå, har de to involverte mennene fått tid til å samkjøre sine forklaringer. Politiets mulighet for å kryssforhøre dem er borte, sier han.

Politiet ut mot kvinnen
Lørdag fortalte kvinnen sin historie i Bergens Tidende. Mandag gikk politimesteren i Hordaland, Ragnar L. Auglend, ut og tilbakeviste deler av det kvinnen hadde forklart i et leserinnlegg i samme avis.

Ifølge politimesteren er det ikke samsvar mellom hva kvinnen har fortalt i avhør, og avisas fremstilling av saken.

- Vi reagerte med avsky da vi så leserinnlegget. Politimesteren fremstiller det som om kvinnens fremstilling er feil. Det er det ikke, sier den nære slektningen til Nettavisen.

- Det gjør henne sint å ikke bli tatt på alvor av politiet. Når man står i en slik situasjon, har man ingen andre enn politiet å ty til. En ung jente blir så utrolig liten i en sånn setting. Når den du skal lene deg til ikke tror deg, gjør det veldig vondt.

- Ikke voldtekt
Politimesteren var tirsdag ikke tilgjengelig for kommentar, men henviste videre til sin informasjonssjef.

- Det er ikke snakk om voldtekt, slik det fremstilles i avisen, sier informasjonssjef Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt til Nettavisen.

- Men hvordan vet dere det, når en av de mistenkte ikke er avhørt?

- Saken ble under avhøret av kvinnen nedgradert fra voldtekt, og derfor får den ikke høyest prioritet hos oss. Hadde det vært snakk om en voldtekt, ville vi utstedt pågripelsesbegjæring på de mistenkte umiddelbart, svarer Hillestad.

- Tror dere ikke på kvinnen?

- Vi bestrider ikke noe av det kvinnen har sagt i avhør. Det er ikke dermed sagt at det rammes av straffelovens paragraf om voldtekt, sier Hillestad.

Han understreker også at saken ikke er ferdig etterforsket.

Innrømmer feil
Kvinnens pårørende kritiserer politiet for ikke å sørge for at hun fikk bistandsadvokat.

- Det som har ridd meg mest, er at politiet sa hun ikke hadde krav på bistandsadvokat, sier slektningen.

Politiet innrømmer å ha gjort feil.

- Vi har beklaget dette. Selv når vi opplever voldtektsbeskyldninger som grunnløse, har man uansett krav på bistandsadvokat, sier Hillestad.

Finanskjendisen er nå innkalt til avhør, men Hillestad vil ikke si når.

- Vi tar selvkritikk på at de involverte ikke har blitt avhørt tidligere – både av hensyn til oss og kvinnen, sier politiets informasjonssjef.

Nettavisen har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med finanskjendisen og journalisten, uten å lykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.