*Nettavisen* Nyheter.

Finanskonger advarer mot spekulanter

Foto: (SCANPIX)

Færre langsiktige investorer, advarer Norges forvalterkonger.

15.06.10 15:28

Norges klare fondskonger, Skagen Fondene, stilte topptungt på et pressemøte på Shippingklubben i Oslo tirsdag. Forvalterne Beate Bredesen, Kristian Falnes og Kristoffer Stensrud fortalte om sitt syn på finansmarkedene og noen av markedsutfordringene.

Finansielle investorer styrer verden
Skagen-topp Kristian Falnes var meget kritisk til de store utslagene finansmarkedene den siste tiden. Han advarte imot at antallet spekulanter har økt på tross av langsiktige investorer.

- Langsiktige investorer er blitt mindre, mens spekulantgruppen har blitt større. Investorer som burde ha langsiktig horisont, har blitt mer kortsiktige (pensjonsfond osv. red.anm.), sa Falnes på pressetreffet.

Han advarte videre imot den eksplosive utviklingen av nye finansprodukter, som såkalte CDSer, ETFer og derivater. Sistnevnte har den legendariske investoren Warren Buffett kalt «weapons of mass destructions». Felles for disse produktene er at det mangel på sammenheng mellom produktet man kjøper og det underliggende verdipapiret, mener Falnes.

Det har blitt flere ekstremhendelser, sa Falnes, og viste til at spekulasjoner førte til oljeboblen i 2008, matvarekrisen etter oppgangen råvareprisene 2007, boliglånskrisen og kreditkrisen i 2008. Spekulantenes økte makt ser man også i aksjer med indeksering, eiendom med syndikering, Co2-kvoter og elektrisitet. Alt dette har gjort at markedssvingningene har økt og har blitt større, mener Falnes.

- Vi må ha tøffere reguleringer av finansmarkedene, men viktig at det ikke feilreguleres. Dette må gjøres på overnasjonalt nivå. Sparing må igjen bli «in», og bank må bli bank igjen. Det må bli større skille mellom spekulasjonsbanker og vanlige banker til utlån. Bankene må bli mer solide, sa Falnes, som også vil forby CDSer.

Sjekk CDSer her:

Ikke redd for budsjettkutt
Både Falnes og hans kollega Kristoffer Stensrud er bekymret for situasjonen i bank-Europa.

- Jeg selv er bekymret for helsen i det europeiske bankvesenet. Det Ikke gjort samme opprydding i Europa som i USA.

Stensrud var derimot lite bekymret for de store kuttene som er planlagt i offentlig sektor. Dette er planlagt i en rekke europeiske land.

- Kraftige budsjettkutt kan slå positivt ut. Offentlig sektor kan kuttes 10 til 20 prosent uten av dette slår nevneverdig ut, mente Stensrud.

Positiv til aksjemarkedet
Stensrud gikk videre med å påpeke at det er positive fundamentale faktorer i markedene, gode selskapsbalanser, USAs økonomi på vei opp og vekstmarkedene er fortsatt sterke. Dette borger for god utvikling i vekstmarkedene fremover. I vekstmarkedene er verdien på selskapene delt på bokført verdi av selskapene, det som kalles pris/bok, på snittet 1,9, mens verdien delt på inntjening, P/E, er på 10 mot historisk snitt på 12,4. Vekstmarkedene er fortsatt priset lavere enn globale markeder sett på løpende inntjening, påpekte Stensrud.

Bra på Oslo Børs også
Også Oslo Børs er billig. Det slo Skagens nye hovedforvalter Beate Bredesen fast. Pris/bok på Oslo Børs er nå på 1,4, mens det vanlige er 1,5 til 1,7. P/E til børsselskapene i Oslo er nå på 10, mens snittet er på 10 til 12.

- Oslo Børs mer turbulent enn andre børser. Årsaken er utlendingenes bevegelser på Oslo Børs. I dag står utlendingene for 33 prosent av Oslo Børs, noe som er ned et par prosent i løpet av en måned eller to. Dette har vært over 40 prosent, sa Bredesen på presentasjonen.

Hun sa videre at det faktisk har vært privatpersoner som sittet og plukket «billige» aksjer i Oslo.

Bredesen mener at vekstdriverne er intakt for selskapene på Oslo Børs, med en forventet økende oljepris fremover. Dessuten er nå Oslo Børs priset i nedre del av det som er vanlig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.