Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finfin lørdag landet over, men usikkert sankthansvær

Det meldes om godt helgevær, men sankthansværet er usikkert.
Det meldes om godt helgevær, men sankthansværet er usikkert. Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Hele landet kan se fram til en lørdag med sol og lite vind. De som planlegger grillfest utendørs sankthansaften tirsdag, bør imidlertid ha en plan B.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl har sett på langtidsvarselet og kan ikke se at det blir noe særlig nedbør eller vind noen steder i landet lørdag:

– Når det blir lite vær, vil det si at det ser ganske bra ut. Bortsett fra litt varierende skydekke her og der. Sett i lys av at vi har hatt noen uker preget av gråvær og regn stort sett overalt vil dette bli fint i forhold.

Det blir riktignok ikke høye temperaturer:

– Stedvis vil det kanskje komme over 20 grader i Sør-Norge, men i nord kommer det veldig an på om man er ved kysten eller i indre strøk, sier Løvdahl, som anslår at det blir mellom 10 og 15 grader i nord.

– Vi får disse skyene som popper opp og vokser seg større og større, og så blir det litt regn.

Statsmeteorologen kan dessverre ikke se at det er noe stabilt høytrykk i anmarsj til uka – den første uka av skolens sommerferie:

– I sør får vi en skiftende værtype, det er vanskelig å si akkurat hvordan sankthans på tirsdag blir. For dem som planlegger å sitte ute og nyte sankthansbål, gjelder det å time det riktig. I nord kommer et lavtrykk opp gjennom Sverige, og det er uvisst hvor mange byger som følger inn over svenskegrensen. Men det lavtrykket vil nok uansett trekke opp temperaturene i Nord-Norge, sier han.

– Hvis jeg måtte sette penger på hvor det er best å feire sankthans, ville jeg satset på et sted ved kysten. Der er risikoen for byger noe mindre.

– Er det mulig å forutsi hvordan de første ukene av sommerferien blir?

– Vi har sesongvarsler. De gir en pekepinn på hvordan den storstilte rotasjonen i atmosfæren er, men «småskalafenomener» fanges ikke opp. Sesongvarsler sier litt om hvordan været generelt kan bli, sammenlignet med normalen, sier Løvdahl.

Varselet hans sier at vi får en skiftende værtype.

– Vi har ingen signaler som tyder på at noe stort, stabilt høytrykk er på vei hitover fram til midten av juli. Vi får liksom ikke fred for lavtrykkene. Så det er ikke noen tegn i våre prognoser som tyder på store sol og 30 grader helt ennå, sier Løvdahl.

Men så lenge det er liv, er det håp:

– Ting kan snu seg fort, skynder han seg å legge til. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!