Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finnmarking omkom i gyrokopterulykke i Finland

Fra Kilpisjärvi i Finland nærheten av ulykken. Helikopter og flere finske nødetater er på stedet for å bidra i redningsaksjonen hvor en person omkom. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix
Fra Kilpisjärvi i Finland nærheten av ulykken. Helikopter og flere finske nødetater er på stedet for å bidra i redningsaksjonen hvor en person omkom. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix
Sist oppdatert:
En 57 år gammel nordmann bosatt i Alta omkom da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. En annen person ble lettere skadd.

Lørdag kveld opplyser politiet i Finnmark at det var 57 år gamle Morten Ruud, bosatt i Alta, som omkom i ulykken. Han var selv fører av gyrokopteret og hadde med seg en passasjer da de styrtet. Passasjeren ble fløyet til sykehus med lettere skader.

Morten Ruud var distriksredaktør for NRK Finnmark, ved distriktslokalet i alta, skriver NRK.

HRS Nord-Norge fikk beskjeden om ulykken like før klokken 18 lørdag ettermiddag, skriver de i en pressemelding.

- Et norsk mikrohelikopter med to personer ombord har styrtet i Finland i nærheten av Kilpisjärvi. HRS NN koordinerer sammen med finsk redningstjeneste. To norske ambulansehelikoptre er på vei til stedet, skriver de på Twitter klokken 18.26

En time senere meldte de videre at helikoptrene hadde funnet skadestedet og gikk inn for landing og medisinsk assistanse. De har også meldt om å ha hatt kontakt med en person ombord i helikopteret på en dårlig mobillinje.

Årsaken til ulykken er fremdeles ukjent. HRS Nord-Norge skriver i pressemeldingen at været i området var greit, med høyt skydekke.

Det var en av de to ombord som varslet om ulykken via en tredjepart. To ambulansehelikoptre fra Tromsø og Evenes ble raskt varslet og satt inn i hendelsen.

Ulykken skjedde ifølge NTB omkring 20 kilometer øst for Kilpisjärvi, som ligger i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.

Kilpisjärvi ligger der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes. 162 kilometer sørøst for Tromsø. Foto: Google Maps

Helikopteret er et norskeid gyrokopter, med plass til pilot og èn passasjer. Et gyrokopter er et fartøy med en rotor som spinner fritt, uten motor, og med en vanlig propell for framdrift. Maskinen er avhengig av fart framover for å få løft, og kan ikke stå stille i lufta slik et vanlig helikopter kan.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!