RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finnmarkinger anmelder voldtekt dobbelt så ofte


Flere anmelder voldtekt i Finnmark enn ellers i landet dersom man ser på folketallet i fylket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Flere anmelder voldtekt i Finnmark enn ellers i landet dersom man ser på folketallet i fylket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sammenlignet med resten av landet, anmeldes det dobbelt så mange voldtekter i Finnmark når en tar hensyn til hvor mange som bor der.

Politiet i Finnmark registrerte i fjor 62 anmeldelser for voldtekt. Dette betyr at det ble anmeldt 0,81 voldtekter per tusende innbygger. Tilsvarende tall for nabofylket Troms er 0,44 og for hele landet 0,37, melder NRK som har gått i dybden på Kripos-rapporten om Voldtektssituasjonen i fjor.

Politiet kan ikke gi noen tydelig forklaring på at det er så mange flere anmeldelser for voldtekt i Finnmark, annet enn at de tror befolkningen i nord har en lavere terskel for å gå til politiet. Likevel sier påtaleleder Morten Daae at de ikke kan utelukke det r det er flere seksuelle overgrep i Finnmark enn lenger sør. Han sier politiet ser den samme tendensen når det gjelder vold i nordlige strøk.

– Dette ser man også i andre arktiske strøk. Vi finner det samme på Grønland, nord i Canada og i Alaska sammenlignet med resten av USA. Svenske og finske kolleger i Sverige og Finland sier det samme: Det er mer vold i nord, forteller Daae.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere